Brexit is een feit, duizenden vieren Brits vertrek uit EU in Londen

Print Friendly, PDF & Email

Om middernacht van vrijdag heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Daarmee is na 47 jaar een einde gekomen aan het EU-lidmaatschap van de Britten, iets waar een meerderheid van de Britse kiezers bij een referendum in 2016 toe had besloten.

Voor het brexit-moment, om 23.00 uur Britse tijd, hadden zich voor het parlementsgebouw in Londen duizenden mensen verzameld. Onder hen was Nigel Farage, een van de grootste aanjagers van de brexit.

Na het aftelmoment verscheen op een scherm de tekst We’re out!, die met luid gejuich werd ontvangen.

Op de Brexit Party bij het parlement na was het relatief rustig in Londen en andere Britse steden; er waren geen vuurwerkshows of andere feestelijkheden.

‘Geen eind, maar een begin’
Premier Johnson noemde de brexit in een opgenomen speech “geen eind, maar een begin”. Hij zei dat de Britten nu “de kracht van zelfstandig denken en handelen” gaan ontdekken en dat er volop kansen liggen.

Hij stond ook stil bij het deel van de bevolking dat de brexit niet ziet zitten. “Er zijn natuurlijk ook veel mensen die een gevoel van angst en verlies ervaren”, zei hij. “De taak van de regering, mijn taak, is om dit land te verenigen en vooruit te brengen.”

Tot 31 december verandert er vrijwel niets door de brexit. Dan moet er een handelsverdrag zijn gesloten tussen Londen en Brussel; tot die tijd gelden de huidige regels. Daarom worden er ook geen grote problemen verwacht bij bijvoorbeeld havens en vliegvelden.

Het is de eerste keer dat een lidstaat uit de Europese Unie stapt. Na het vertrek van de Britten zijn er nog 27 landen over.

NOS

VANDAAG