Guyanese oppositie op ruime voorsprong; nog niet alle resultaten bekend

President David Granger en de oppositionele presidentskandidaat Irfaan Ali

In Guyana hebben de oppositionele partijen PPP/C in de voorlopige verkiezingsuitslag een voorsprong van 52.583 stemmen op de politieke combinatie van president David Granger, APNU + AFC. De resultaten van de kiesdistricten Demerara, Mahaica, Cuyuni en Mazaruni zijn nog niet bekendgemaakt.

De PPP/C-voorsprong kan voor APNU + AFC moeilijk zijn om in te lopen in de regio’s vier en zeven. In 2015 behaalde APNU + AFC in regio vier 112.362 stemmen en de PPP/C 69.986, een verschil van 42.376 stemmen. Als die trend aanhoudt, zou APNU + AFC de PPP/C niet kunnen inhalen. In regio zeven behaalde APNU + AFC in 2015 4.533 stemmen en de PPP/C 2.973 stemmen, een verschil van 1560. Het resultaat van regio vier wordt daarom met spanning afgewacht.

Clairmont Mingo van de Guyana Elections Commission (GECOM) beëindigde de telling van de stemmen gisteravond en zei dat hij moe was. Vandaag werd hij ziek en moest hij naar het Georgetown Hospital worden gebracht. Hij werd ontslagen en keerde terug naar zijn werk, maar een nieuwe controverse is uitgebroken op het Region Four-kantoor in High Street over de verkiezingsuitslag wat het proces verder heeft vertraagd. De nieuwe controverse wordt scherp in de gaten gehouden door internationale waarnemers en de politieke partijen in het Ashmins-gebouw.

Het is nu nog onduidelijk wanneer de uitslagen van de regio’s vier en zeven binnenkomen en wanneer de definitieve uitslag van de verkiezingen van maandag bekend wordt gemaakt.

De Guyanezen gingen maandag naar de stembus. De Nationale Assemblee van Guyana, bestaande uit 65 leden, wordt gekozen voor een periode van vijf jaar. De leider van de grootste coalitie of partij wordt president van het land. De verkiezingsstrijd ging tussen president Granger en de oppositionele presidentskandidaat Irfaan Ali.

VANDAAG