Coalitiepartijen willen dat president Guyana ‘zeer snel’ wordt beëdigd

Er zijn in de plaats Berbice en langs de oostkust protesten om het uitblijven van de verkiezingsuitslag en langs de oostkust.

De coalitiepartijen APNU/AFC willen een snelle beëdiging van de nieuwe president van Guyana. APNU/AFC kijken uit naar een snelle afhandeling van het verkiezingsproces en wachten op een gerechtelijk bevel dat de verklaring van de algemene verkiezingsresultaten blokkeert ten gunste van hun leider David Granger.

“We willen graag dat deze kwestie heel snel wordt behandeld. Dus om kalmte, stabiliteit en zelfbeheersing te krijgen, moet de president heel snel worden beëdigd en moet zijn regering de nodige maatregelen kunnen nemen om de vrede, stabiliteit en veiligheid van de bevolking van dit land te waarborgen”, zei Joseph Harmon, secretaris-generaal van APNU/AFC in een videoboodschap.

De Returning Officer (RO) van kiesdistrict 4 heeft donderdag de resultaten van het grootste kiesdistrict zonder het wettelijke verificatieproces bekendgemaakt. De oppositie heeft echter beweerd dat de Statements of Poll aantonen dat ze de verkiezingen heeft gewonnen en dat de door de RO verklaarde resultaten zwaar bewerkt waren en niet geloofwaardig zijn.

De internationale gemeenschap, inclusief de leidende ontwikkelingspartners in Guyana en internationale waarnemers, hebben erop aangedrongen dat het verificatieproces plaatsvindt, anders zou de regering ongrondwettelijk zijn.

Harmon zei in zijn verklaring na de kiesdistrict 4-verklaring dat een verklaring van de algehele winnaar moet worden afgelegd door de Chief Elections Officer, gevolgd door een vergadering van de Guyana Elections Commission (Gecom) en een bevestiging van die resultaten door de Gecom.

In de Gecom hebben zowel leden van de PPP en APNU/AFC zitting, maar uiteindelijk heeft de voorzitter een beslissende stem in het bekendmaken van de winnaar.

De politie probeert de blokkades op de weg te verwijderen.

Er waren gisteren twee protesten langs de Bath Settlement Public Road, West-Berbice en Lusignan aan de oostkust van Demerara. De demonstranten blokkeerden de weg met brandende banden. Ze scandeerden: “Granger moet gaan”. De demonstranten hebben geen geloof in een eerlijke uitslag van de verkiezingen die maandag werden gehouden.

VANDAAG