Premier Rutte: “Lockdown verlengd, versoepeling onderwijs”

Print Friendly, PDF & Email

Minister-president Mark Rutte bevestigde dinsdag tijdens zijn persconferentie over de coronacrisis van de Nederlandse regering, dat er een versoepeling komt voor het onderwijs, maar dat veel andere maatregelen tot 20 mei worden verlengd. De premier sprak over een “duivels dilemma”, waarmee hij lang had geworsteld.

Rutte stelde vast dat de cijfers over de ziekenhuisopnames en het aantal COVID-19-patiënten op de Intensive Care hoopgevend is. “Maar de druk op de zorg is nog steeds gigantisch hoog. We willen de reguliere zorg graag weer opstarten, maar die ruimte moet er wel zijn. En de situatie in verpleeghuizen is nog zorgwekkend.”

De Nederlandse regering gaat wel mee in het advies van het OMT (Outbreak Management Team) om basisschoolkinderen na de meivakantie weer naar school te sturen. “Dat kan bijvoorbeeld met de ene dag de ene helft en de volgende dag de andere”, legde Rutte uit. Hij voegde toe dat de uitwerking om maatwerk vraagt en dat de scholen ruimte wordt geboden om zelf de beste oplossing te vinden. Hij voegde toe dat leerkrachten getest kunnen worden en dat kinderen of leerkrachten met klachten thuis moeten blijven.

Een belangrijk argument om de basisscholen voorzichtig weer te openen is dat kinderen minder snel besmet raken met het coronavirus en mildere ziektebeelden hebben. Dat geldt ook voor sporten. Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer trainen in groepsverband. Jongeren van 12 tot 18 jaar mogen dat ook, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Het blijft bij trainen, wedstrijden zijn niet toegestaan. “Die leiden tot reizen en meer contact”, zei de premier.

Organisatoren van festivals hadden behoefte aan duidelijkheid
Vergunningsplichtige evenementen als Pinkpop, de Zwarte Cross, maar ook de Eredivisie zijn tot 1 september verboden. Volgens Rutte wilden de organisatoren vooral weten waar ze aan toe zijn.

Voorlopig is uitoefening van contactberoepen niet mogelijk. “Daarvoor zijn onzekerheden zijn te groot”, legde de regeringsleider uit. “De vraag hierbij is of de mondkapjes nuttig en nodig zijn. Daarvoor krijgen we nog een breder advies van het OMT. Daarna volgt een nieuwe afweging.”

Rutte deed vooral een oproep aan de Nederlandse bevolking om niet te vroeg te juichen over de positieve cijfers en vol te houden. “Er kan weer veel meer, maar dat is eng en gevaarlijk. Stel nou dat je een maatregel versoepelt waardoor het virus weer gaat golven, dan komt er nog meer werkdruk op de zorg, nog meer uitgestelde operaties. Dat willen we niet. Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.”

“De basisregels blijven na 28 april: blijf thuis en werk vanuit huis”, benadrukte de premier. “Doe boodschappen alleen, maak er geen uitje van met de kinderen. Houd afstand. Bij verkoudheidsklachten blijf je thuis.”

NU.nl

VANDAAG