Trump wil alle immigratie naar VS tijdelijk opschorten

President Trump. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Amerikaanse president Donald Trump wil alle immigratie naar de Verenigde Staten tijdelijk opschorten vanwege het coronavirus. Hij gaat daarvoor een presidentieel decreet ondertekenen, laat hij maandag op Twitter weten.

“In het licht van de aanval van de ‘onzichtbare vijand’ en de noodzaak om de banen van onze geweldige Amerikaanse staatsburgers te beschermen, zal ik een decreet ondertekenen om immigratie naar de Verenigde Staten tijdelijk op te schorten”, twitterde de president.

Trump heeft de nieuwe regel nog niet toegelicht. Ook is nog niet duidelijk hoelang de maatregel van kracht zal blijven.

Een anonieme bron zegt tegen NBC News dat aanpassing al langer werd overwogen. Volgens de bron kan de president op zijn vroegst deze week zijn handtekening onder het decreet zetten.

Of het decreet ook gelijk in een immigratiestop uitmondt, is nog niet te voorspellen. In 2017 besloot Trump per decreet een inreisverbod in te stellen voor burgers uit met name islamistische landen. Federale rechters blokkeerden dit besluit in eerste instantie, maar uiteindelijk kwam dat verbod er alsnog in een aangepaste vorm.

De coronacrisis lijkt Trump echter meer bewegingsruimte te geven. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, stelde hij met succes beperkingen in voor reizigers vanuit specifieke gebieden. Zo waren in januari reizigers uit China niet meer welkom en werd in maart besloten vluchten vanuit 28 Europese landen niet meer toe te laten.

NU.nl

VANDAAG