VS treft Guyana met sancties en roept president Granger op om op te stappen

De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken. Foto: AFP

De Amerikaanse regering kondigde woensdag visumsancties aan tegen leden van de Guyanese regering. Ook werd president David Granger opgeroepen om “op te stappen”, zodat het land vier maanden na de betwiste verkiezingen van 2 maart kan beginnen met de transitie.

“De regering-Granger moet de resultaten van democratische verkiezingen respecteren en opstappen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo tijdens een ochtendbriefing.

Pompeo zei dat de VS “visumbeperkingen gaat opleggen aan personen die verantwoordelijk zijn voor of medeplichtig zijn aan het ondermijnen van de democratie in Guyana”.

President Granger van Guyana

Granger en zijn A Partnership for National Unity-coalitie (APNU / AFC) hebben geweigerd de bevindingen te accepteren van een 33-daagse hertelling uitgevoerd door de Guyana Elections Commission (Gecom) en waarnemers van de Caricom, die vonden dat de oppositionele partijen verenigd in de People’s Progressive Party Civic (PPP / C) de verkiezingen van 2 maart hadden gewonnen.

In plaats daarvan heeft de Guyanese regering opgeroepen tot nietigverklaring van de stemming, met het argument dat er bij de verkiezingen onregelmatigheden waren. Keith Lowenfield, de belangrijkste verkiezingsfunctionaris van Guyana, maakte hetzelfde argument en sloot meer dan 100.000 stembiljetten uit in een rapport van 23 juni dat volgens hem besmet was door fraude en ongeldig was.

De zaak werd voor de rechter gebracht en vorige week maakte de Caribbean Court of Justice (CCJ), het laatste hof van beroep voor Guyana, het verkiezingsverslag van Lowenfield op 23 juni ongeldig. Volgens het besluit van het hof zou de hertelling van 33 dagen gelden, waardoor de PPP / C de nieuwe regeringspartij wordt.

De zaak gaat vrijdag terug naar de rechtbank in Guyana nadat een nieuwe betwisting is ingediend, en de opperrechter van Guyana zal naar verwachting zondag een uitspraak doen.

Het aan de gang zijnde verkiezingsgeschil heeft al gevolgen voor de economische fortuinen van Guyana, die naar verwachting dit jaar een substantiële groei zouden zien ondanks de COVID-19-pandemie als gevolg van de ontdekking van olie voor de kust van Guyana. De vondst zal naar verwachting het grotendeels onderontwikkelde land veranderen van een van de meest gepolariseerde en armste van Zuid-Amerika in een van de rijkste.

Een rapport dat Rystad Energy woensdag publiceerde, zei dat politieke vertragingen bij het verkrijgen van goedkeuring voor projecten miljoenen vaten olie uit de productie halen die in 2030 hadden kunnen worden bereikt. Dergelijke vertragingen zouden de inkomsten van Guyana de komende jaren aanzienlijk kunnen verminderen.

“Onze analyse toont aan dat Guyana tegen 2030 ongeveer 10 miljoen vaten olie kan verliezen die uit het project kunnen worden geproduceerd, uitgaande van slechts een vertraging van drie maanden, een aantal dat oploopt tot ongeveer 75 miljoen vaten, uitgaande van een vertraging van 24 maanden,” zeiden analisten in het rapport.

VANDAAG