Yoshihide Suga volgt Shinzo Abe op als premier Japan

Suga neemt het applaus in ontvangst na zijn verkiezing. Foto: EPA

Het Japanse kabinet heeft woensdag ingestemd met Yoshihide Suga als de nieuwe premier van Japan. De 71-jarige Suga volgt oud-partijleider en tevens langstzittende premier van Japan Shinzo Abe op, die eerder aankondigde af te treden wegens gezondheidsproblemen.

Het premierschap van Suga komt niet onverwacht; hij werd maandag al verkozen tot nieuwe leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDP). De regeringspartij heeft een meerderheid in het Japanse parlement.

Het voltallige kabinet van Abe nam woensdagochtend, voorafgaand aan de stemmingen, ontslag. Tijdens zijn laatste werkdag bedankte Abe het Japanse volk en zei lid te blijven van de LDP. Hij vertelde ook dat de medicijnen die hij neemt tegen een hardnekkige ontsteking aan de darmen lijken te werken en dat hij aan het herstellen is.

Suga was sinds 2012 de kabinetssecretaris van Japan. Daarmee was hij de belangrijkste woordvoerder van Abe. Hij zegt vast te willen houden aan de aanpak van Abe, waaronder het onderscheidende monetaire beleid.

In zijn nieuwe rol als premier krijgt Suga te maken met flinke uitdagingen. Zo kampt het land met een toenemende vergrijzing en een economie die te leiden heeft onder de coronacrisis.

Suga maakt later op woensdag zijn nieuwe kabinet bekend.

NU.nl

VANDAAG