Nederland zwaar getroffen door coronavirus; premier Rutte kondigt extra maatregelen aan

Premier Rutte kondigde vandaag tijdens een persconferentie extra maatregelen aan. Beeld: NOS

Nederland wordt zwaar getroffen door het COVID-19-virus. Niet alleen het totaal aantal coronabesmettingen neemt de laatste weken in Nederland hard toe. Het virus duikt ook op steeds meer plekken in het land op. Gisteren noteerde Nederland 2.999 nieuwe coronagevallen. Een dag ervoor waren dat er 2.713.

Het coronavirus treft niet alleen haarden als Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, maar ook kleine gemeenten waar het de afgelopen maanden rustig was.

Vandaag heeft de Nederlandse premier Mark Rutte extra maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Vanaf dinsdagavond 18.00 uur (Nederlandse tijd) gelden de volgende landelijke maatregelen, voor minstens drie weken.

Mensen mogen buiten in groepen van maximaal veertig personen samenkomen. Binnen geldt een groepsgrootte van maximaal dertig personen. Een uitzondering wordt gemaakt voor demonstraties, culturele instellingen, dierentuinen en bedrijven.

Thuis wordt aangeraden nog maar drie gasten te ontvangen. Kinderen tot 13 jaar vallen niet onder dit advies.

In een ander gebouw dan thuis mogen maximaal vier personen bij elkaar komen, zoals een bioscoopbezoek of eten in een restaurant.

Horeca eerder dicht, sportwedstrijden zonder publiek
De horeca moet landelijk om 22.00 uur de deuren sluiten. Om 21.00 uur mag niemand meer naar binnen en gaat het licht aan. Afhaalrestaurants mogen wel tot 02.00 uur maaltijden bezorgen, maar mogen na 22.00 uur geen alcohol verkopen.

In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren zodat de gezondheidsdienst GGD bron- en contactonderzoek kan doen als er sprake is van een besmetting.

Bij sportwedstrijden, zowel amateursport als topsport, mag de komende drie weken geen publiek op de tribune zitten. Sportkantines zijn gesloten.

Extra regels voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag
In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden aanvullende maatregelen genomen, omdat in die steden het aantal besmettingen sterk stijgt. Zo wordt een mondkapje in winkels geadviseerd. Winkeliers kunnen klanten weigeren die geen mondkapje dragen.

Ook wordt aangeraden om niet naar de genoemde grote steden af te reizen als het niet strikt noodzakelijk is.

Landelijk worden weer een aantal adviezen aangescherpt: thuiswerken is weer de norm, en reisbewegingen dienen zoveel mogelijk beperkt te worden. Supermarkten moeten weer strenger worden op het naleven van de 1,5 meter-maatregel. Ook komt er twee keer per dag een winkeluur voor kwetsbare groepen.

NU.nl
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG