NASA plukt bodemmonster van planetoïde op 333 miljoen kilometer van de aarde

Foto: NASA/Goddard/University of Arizona

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft in de nacht van dinsdag op woensdag met de sonde OSIRIS-REx een bodemmonster geplukt van de planetoïde Bennu, op 333 miljoen kilometer van de aarde vandaan.

Woensdag bereikte de sonde de planetoïde Bennu. Vanaf 20.00 uur schoten de motoren van OSIRIX-REx aan en begon het voertuig de planetoïde te benaderen. Daarna begon de sonde met het zoeken naar een geschikte plek om de oppervlakte te raken.

Vervolgens reikte een ongeveer 3,3 meter lange grijparm naar de bodem van Bennu, van waaruit een gasflesje tegen de oppervlakte werden geschoten. Hierdoor komt wat oppervlaktemateriaal vrij, wat door een soort stofzuiger in de arm is opgezogen. Hierna nam OSIRIS-REx weer afstand van de planetoïde.

NASA heeft foto’s gemaakt van de ruimtemissie, die staan opgeslagen in de sonde. Woensdag zal NASA de beelden gaan analyseren en naar verwachting ook publiceren.

In de komende week gaat het team achter de missie uitzoeken hoeveel materiaal er precies is verzameld. Als er minstens 60 gram stof is verzameld, krijgt OSIRIS-REx groen licht om weer naar huis te komen. Het monster wordt dan in een speciale capsule aan boord van de sonde geplaatst. Die capsule moet in 2023 bij de aarde worden gelost.

Amerikaanse sonde voorgegaan door Japanse missie
OSIRIS-REx is niet het eerste ruimtevaartuig dat een bodemmonster van een planetoïde plukt. In februari 2019 slaagde de Japanse Hayabusa2-sonde erin om neer te komen op het rotsblok Ryugu, om daar wat materiaal van te rapen.

In december van dit jaar moet Hayabusa2 dit monster terug naar aarde brengen. De Australische overheid heeft al toestemming gegeven om het ruimtepakketje op haar grondgebied te laten landen. Hierna zal Hayabusa2 doorvliegen naar een andere planetoïde, waar het ongeveer in 2030 aan moet komen.

De allereerste keer dat een onbemande missie materiaal uit de ruimte terug meenam naar aarde, was de Sovjetmissie Luna 16 in 1970. Deze lander kwam neer op het maanoppervlak, pakte 101 gram grondmateriaal en bracht dit succesvol terug naar onze planeet.

NU.nl

VANDAAG