Rutte: “Mogelijk avondklok in regio’s met veel besmettingen”

Premier Rutte kondigde vandaag tijdens een persconferentie extra maatregelen aan. Beeld: NOS

In regio’s waar veel coronabesmettingen zijn, overweegt de Nederlandse regering een avondklok in te stellen, zodat mensen na een bepaald tijdstip niet meer de straat op mogen. Premier Mark Rutte zei op de persconferentie dat hij die mogelijkheid openhoudt, als de cijfers in die regio’s niet snel genoeg dalen.

Behalve de avondklok houdt de Nederlandse regering nog meer lokale maatregelen achter de hand, zoals het beperken van de detailhandel en het sluiten middelbare scholen. Volgens Rutte gaat het om verschillende regio’s, maar springt vooral Rotterdam er bovenuit. Als de maatregelen niet voldoende helpen, is een volledige lockdown de volgende stap.

De besmettingscijfers laten een afvlakking zien, maar dat vindt de Nederland niet genoeg. De druk op de zorg blijft hoog en daarom zijn extra maatregelen nodig, zo is de redenering. Het aantal besmettingen moet sneller omlaag.

“We moeten solidair zijn met de mensen in de zorg en mensen die een andere ziekte dan corona hebben en op een operatie wachten”, zei Rutte. Hij en minister Hugo De Jonge wezen erop dat er in deze tweede golf waarschijnlijk 25 procent meer mensen in het ziekenhuis zullen worden opgenomen dan in het voorjaar.

Daarom gaan alle publiek toegankelijke gebouwen, zoals bibliotheken, theaters, musea, zwembaden en pretparken twee weken dicht. De maximale groepsgrootte op straat gaat van vier naar twee en ook het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij een bruiloft of uitvaart gaat omlaag, naar respectievelijk 20 en 30.

Verder doet de Nederlandse regering een dringend beroep op iedereen om zo veel mogelijk thuis te blijven en de komende tijd niet naar het buitenland te reizen. Dat geldt in ieder geval tot half januari.

NOS

VANDAAG