Tienduizenden Trump-aanhangers demonstreren in Washington DC

Pro-Trump-betogers in centrum van Washington. Foto: Reuters

Tienduizenden mensen demonstreren in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. Ze weigeren de Amerikaanse verkiezingsuitslag te aanvaarden en blijven zich scharen achter huidig president Donald Trump. Vanuit zijn gepantserde limo zwaaide de president naar zijn achterban.

In het begin verliep alles vreedzaam, zo getuigde de Belgische correspondent Greet De Keyser van VTM Nieuws, vanuit Washington. Maar nu is de spanning toch te snijden en dreigt het uit de hand te lopen.

Op video’s is te zien hoe de escorte met president Trump langs de demonstranten op een plein in de buurt van het Witte Huis rijdt en hoe de aanhangers naar de weg rennen om Trump te zien. De president had eerder gezegd dat hij zou proberen langs te gaan bij zijn aanhangers en die belofte heeft hij dus ingelost.

Trump-aanhangers met vlaggen. Foto: AP

De autocolonne van president Trump werd onder luid gejuich door zijn volgers verwelkomd. Ze namen foto’s en staken hun vuist in de lucht terwijl ze borden vasthielden met “Beste president ooit” en “Stop het stelen” als verwijzing naar de stemmen die Biden gestolen zou hebben.

De betogers komen van allerlei organisaties. Groeperingen als Oath Keepers, een extreemrechtse militie, en Three Percenters, die pleiten voor het recht op wapens, beloofden present te zijn. Ook complotdenkers en Proud Boys, een neofascistische organisatie met enkel mannen, deelden op het internet massaal dat ze op straat zouden komen om hun president een hart onder de riem te steken.

Dat Trump de verkiezingsuitslag niet zou aanvaarden, was geen verrassing. Nu de stemmen in de VS officieel zijn geteld en blijkt dat hij de duimen heeft moeten leggen tegen Democratische tegenkandidaat Joe Biden, pleit hij dan ook voor een rechtzetting. Met ongefundeerde bewijzen beschuldigt hij de Democraten van verkiezingsfraude.

Intussen lijkt hij te beginnen voelen dat hij weinig heeft om op te staan. Gisteren legde hij zich zelfs voorzichtig neer bij zijn nederlaag. “De tijd zal uitwijzen wie in januari aantreedt”, klonk het.

Tienduizenden Trump-aanhangers demonstreren in Washington. Foto: AP

Toch blijven de Trump-aanhangers geloven in de fraude. Als trouwe supporters van Trumps slogan Make America Great Again (MAGA) organiseren rechtse kiezers en complotdenkers daarom vandaag een Million MAGA March in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC. De aanhangers geloven er nog steeds in dat de verkiezingen zijn vervalst en Trump dat de rechtmatige winnaar is.

VANDAAG