Japanse ruimtecapsule gevuld met planetoïdegruis geland in Australië

De capsule, afgevuurd door de Hayabusa-2-capsule, onderweg naar het aardoppervlak Foto: AFP

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA meldt dat een capsule met daarin gruis van een planetoïde is geland op een afgelegen plek in het zuiden van Australië, zoals ook de planning was.

Het gaat om een capsule die naar de aarde is geschoten door het ruimtevaartuig Hayabusa-2.

De sonde pikte het stukje van planetoïde Ryugu in februari 2019 op, nadat het een klein kogeltje van 5 gram had afgevuurd op het oppervlak. Ruim een half jaar eerder was de ruimtesonde aangekomen bij de planetoïde op zo’n 300 miljoen kilometer van de aarde, na een reis van bijna vier jaar.

Toen de capsule vandaag door de dampkring trok, werd een vuurbal gezien vanuit ruimtestation ISS, twitterde de Japanse astronaut Soichi Noguchi.

“Het was een prachtige vuurbal”, zei Yuichi Tsuda, die de Hayabusa-2-missie leidt, tegen persbureau Reuters. “Ik heb zes jaar op deze dag gewacht.”

Het ruimtegruis moet onder meer meer inzicht bieden in het ontstaan van het zonnestelsel. JAXA hoopt morgen de capsule te bergen. Teams van de ruimteorganisatie waren al dagen in de Australische regio Woomera om daar voorbereidingen voor te treffen.

De Hayabusa-2-sonde zal hoogstwaarschijnlijk doorvliegen voor een volgende missie.

Soortgelijke NASA-missie
De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA is bezig met een soortgelijke missie. In oktober pikte ruimtevaartuig OSIRIS-REx meer dan 900 gram gruis op van planetoïde Bennu.

Een paar dagen na de landing bleek dat hij een deel van de lading verloor. Inmiddels is de overige lading veiliggesteld in een capsule.

Hoeveel gruis het ruimtevaartuig precies bij zich heeft, is nog niet bekend. Dat wordt pas duidelijk als de capsule met het materiaal in 2023 in de woestijn van Utah landt.

NASA zal ook een deel van het gruis uit de Japanse sonde krijgen voor onderzoek. In ruil daarvoor geven de Amerikanen in 2023 Bennu-monsters aan de Japanse wetenschappers.

NOS

VANDAAG