Nederlandse regering treedt af

De Nederlandse premier Mark Rutte

Premier Mark Rutte biedt de Nederlandse koning Willem-Alexander het ontslag van zijn kabinet aan, melden bronnen in Den Haag aan de NOS. Daarmee is zijn derde regering twee maanden voor de Kamerverkiezingen van maart gevallen. Dat deze stap eraan zat te komen, tekende zich de afgelopen dagen al af in allerlei overleggen binnen de coalitie. Vandaag hakte de Nederlandse regering de knoop door.

Het opstappen van de Nederlandse regering hangt samen met de toeslagenaffaire, waarbij duizenden mensen ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en de toeslag voor de kinderopvang moesten terugbetalen.

Een maand geleden publiceerde een parlementaire ondervragingscommissie daarover een spijkerhard rapport. De voornaamste conclusies waren dat ouders ongekend onrecht is aangedaan en dat grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Volgens de Kamercommissie hebben ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en rechters steken laten vallen.

Het kabinet zal nu demissionair doorregeren. Naar verwachting neemt koning Willem-Alexander de ontslagaanvraag officieel “in overweging” en vraagt hij de ministers en staatssecretarissen om te blijven doen “wat in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk is”.

Naar verluidt hebben de regeringspartijen de afspraak gemaakt dat ze de samenwerking op het gebied van de bestrijding van de coronacrisis op de oude voet voortzetten.

NOS

VANDAAG