President Trump trots dat hij geen oorlog begon

President Donald Trump in zijn afscheidsrede die geplaatst werd op YouTube.

Bij zijn afscheid als Amerikaanse president zegt Donald Trump vooral trots te zijn dat hij geen oorlog begon. Als “eerste president in decennia” is hij geen nieuwe oorlogen begonnen, aldus Trump in een videoboodschap tot het Amerikaanse volk. Gisteren nam first lady Melania Trump al afscheid met een speech.

Trump roept op te bidden voor het succes van zijn opvolger Joe Biden. De president weigerde tot nu toe de overwinning van Biden te erkennen.

Volgens hem is zijn nederlaag aan fraude te wijten. Die aantijgingen leidden volgens critici, maar ook volgens zijn meest trouwe adjudanten, tot de bestorming van het Capitool in Washington D.C. door Trump-aanhangers.

Trump benadrukt dat ‘nu ik de macht overgeef aan een nieuwe regering’, de beweging ‘die wij zijn begonnen’, nog maar ‘aan het begin’ staat. “Er is nog nooit zo iets geweest.”

Capitool
Wel benadrukte Trump dat Amerika een land is van ‘vredelievende’ mensen. “Iedereen was geschokt door de afgrijselijke aanval op het Capitool. Politiek geweld is een aanval op alles waar we voor staan. Het moet nooit worden getolereerd.”

Trump brak ook een lans voor vrijheid van meningsuiting. “Het tegenhouden van een vrij en open debat, gaat tegen onze principes in. Amerika is geen timide natie van zwakke zielen die we moeten verdedigen tegen vervelende meningen.” Censuur en ‘blackmailing’ moet stoppen, aldus de president.

China-virus
Trump noemde ook nog even het ‘China-virus’ dat toesloeg op een moment dat volgens de president net de relaties met China beter zouden zijn geworden. “Zonder dat virus was alles anders gelopen. We hebben de grootste economie ooit gebouwd. Inkomens gingen omhoog. De Amerikaanse droom werd weer werkelijkheid. Het was een wonder!”

Ook herhaalde Trump zijn overwinningen op IS, de steun aan Israël en de vredesdeals in het Midden-Oosten.

De Telegraaf

VANDAAG