Nederlandse regering wil vanaf vrijdag avondklok invoeren

De Nederlandse premier Mark Rutte

De Nederlandse regering wil vanaf vrijdag een avondklok invoeren. Voor deze maatregel is de Nederlandse regering wel afhankelijk van toestemming van de Tweede Kamer. De regering perkt thuisbezoek verder in. Een huishouden mag nog maximaal één persoon per dag ontvangen. Die maatregel gaat per direct in.

Helemaal als een verrassing komt de invoering van de avondklok niet. Al dagenlang was duidelijk dat de Nederlandse regering voorsorteerde op de maatregel. En daar is dus ook een beperking op bezoek aan toegevoegd.

Het verbod om op straat te zijn moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur en moet ervoor zorgen dat sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren worden beperkt. Wel is het toegestaan om na 20.30 uur voor werk de straat op te gaan.

Ook medische hulp aan mens of dier, hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon, een huisdier aangelijnd uitlaten, een heen- of terugreis naar het buitenland en calamiteiten zijn geldige redenen om de avondklok te negeren. De avondklok geldt tot en met 10 februari 04.30 uur.

Grote zorgen vanwege besmettelijkere Britse variant
Bij de Nederlandse regering en experts in het Outbreak Management Team (OMT) zijn grote zorgen vanwege de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is.

Nu heeft nog maar tien procent van de besmettelijke personen in Nederland de Britse variant, maar de verwachting is dat dat in een maand tijd naar meer dan 50 procent is gestegen. Het OMT verwacht dat in maart en april het aantal ziekenhuisopnames weer gaat groeien.

NU.nl

VANDAAG