Nederlands kabinet overweegt avondklok tot 30 maart te verlengen, voorlopig geen versoepelingen

Het Nederlandse kabinet overweegt de avondklok te verlengen tot 30 maart. Foto: NU.nl/Jules Jessurun
Print Friendly, PDF & Email

De avondklok in Nederland wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grotere versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het Catshuisberaad gisteren, waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen.

Besluiten hierover zijn nog niet definitief. Maandag is er nog een crisisoverleg van de Nederlandse regering. Daarna geven demissionair premier Mark Rutte en demissionair zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie.

De huidige avondklok en harde lockdown zouden na eerdere verlengingen nu lopen tot medio maart. Maar het huidige pakket coronamaatregelen kan volgende week nog niet van tafel, is de gedachte.

De cijfers van het aantal besmettingen zijn op dit moment niet goed genoeg voor versoepelingen, aldus ingewijden. Het RIVM meldt zaterdag 5.378 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er flink meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.526).

In de afgelopen week lag het aantal nieuwe positieve tests steeds rond de vier- tot vijfduizend per dag.

Ook tijdens de verkiezingen blijft avondklok van kracht
Mocht de situatie opeens toch verbeteren, dan kan het Nederlandse kabinet volgens de bronnen alsnog een andere datum voor versoepelingen bepalen. Maar vooralsnog denken de ministers dat pas in de laatste week van maart meer mogelijk kan worden.

Tijdens de verkiezingsdagen van 15, 16 en 17 maart is de avondklok ook van kracht. Er geldt dan wel een ontheffing voor mensen die naar het stembureau zijn geweest of mensen die meewerken aan de verkiezingen en het tellen van de stemmen. Premier Rutte had al eerder laten weten dat dit een mogelijkheid was.

Openen hoger onderwijs en terrassen staan boven aan bucketlist
Bij versoepelingen wordt volgens de bronnen het eerst gedacht aan de heropening van het hoger onderwijs, de opening van buitenterrassen en het buitensporten van mensen voor alle leeftijden in kleine groepen. Tot nu toe mogen alleen mensen tot 27 jaar in teamverband buiten sporten.

Ook voor grotere winkelbedrijven is een versoepeling in de maak. Nu geldt dat er twee mensen per verdieping mogen zijn, maar dat is lastig voor de grote winkels. Bekeken wordt of er nu een maximaal aantal mensen per vierkante meter naar binnen zou mogen. Wanneer dat van kracht gaat worden, is nog niet duidelijk.

NU.nl

VANDAAG