Frankrijk schort alle vluchten van en naar Brazilië “tot nader order” op

Een beeld uit Rio de Janeiro. Foto: EPA
Print Friendly, PDF & Email

De Franse regering heeft beslist om “tot nader order” alle vluchten tussen Brazilië en Frankrijk op te schorten. Aanleiding is de ongerustheid over de Braziliaanse coronavariant. Dat maakte de Franse premier Jean Castex bekend.

“We stellen vast dat de situatie erop achteruitgaat en we hebben daarom beslist om tot nader order alle vluchten te schrappen tussen Brazilië en Frankrijk”, aldus de regeringsleider.

Het coronavirus grijpt de laatste tijd fors om zich heen in Brazilië. In de afgelopen weken wordt het ene na het andere treurige record verbroken, vooral door de meer besmettelijke Braziliaanse variant van het virus. Vorige week werd nog een absolute piek opgetekend met 4.190 doden op één dag.

Bussen om lijken te vervoeren
De Braziliaanse ziekenhuizen zijn in de meeste plaatsen overvol. In de miljoenenstad São Paulo worden bussen die normaliter dienen voor scholierenvervoer gebruikt om lijken mee te vervoeren. Op de begraafplaatsen heeft men het er zo druk dat er ook ‘s nachts begrafenissen zijn om de constante toestroom van doden nog aan te kunnen. Wegens plaatstekort zijn verschillende oude graven geruimd om ze opnieuw te kunnen gebruiken.

President Jair Bolsonaro trekt geregeld openlijk de maatregelen in twijfel die de stilaan wanhopige Braziliaanse burgemeesters en gouverneurs afgekondigd hebben. Als de rechts-populistische president echter niet snel bijdraait en de trage vaccinatiecampagne niet snel onder stoom komt, wacht Brazilië een humanitaire ramp, vrezen artsen. De gerenommeerde Braziliaanse arts en wetenschapper Miguel Nicolelis zei tegenover de BBC dat tegen 1 juli het aantal doden kan oplopen tot maar liefst een half miljoen.

“Grootste menselijke tragedie ooit”
Doordat het virus zich vrij kan verspreiden in het immense land krijgen bovendien ook besmettelijkere varianten vrij spel. “En dat is een groot gevaar voor de gezondheid van de hele wereldbevolking”, aldus Nicolelis. De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten konden de afgelopen maanden al 92 varianten detecteren.

Nicolelis noemt zijn land dan ook een regelrechte bedreiging voor alle pogingen die de internationale gemeenschap momenteel onderneemt om de pandemie in te dammen. “Als dit land de situatie niet onder controle krijgt, dan kan de wereld onmogelijk opnieuw veilig worden. Hier worden elke week nieuwe varianten gekweekt, en die zullen de grenzen oversteken. Dit is de grootste menselijke tragedie ooit in de geschiedenis van Brazilië.”

Belga

VANDAAG