Meer dan vijftig gewonden na nieuwe ongeregeldheden in Jeruzalem

Meer dan vijftig gewonden na nieuwe ongeregeldheden in Jeruzalem. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Bij confrontaties tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie in Jeruzalem zijn vandaag volgens het Palestijnse Rode Kruis 53 gewonden gevallen, onder meer bij de Al Aqsa-moskee. 23 gebedsgangers moesten naar het ziekenhuis worden gebracht vanwege verwondingen door rubberkogels.

De politie had voor het avondgebed, waar naar schatting 70.000 mensen aanwezig waren, een groot aantal manschappen op de been gebracht, tot ongenoegen van gebedsgangers.

De spanning hing al in de lucht doordat eerder op de dag drie mannen het vuur hadden geopend op een Israëlische basis op de Westelijke Jordaanoever. Daarop werden twee van de drie door Israëlische veiligheidstroepen gedood. De derde vermoedelijke dader eindigde in het ziekenhuis.

Coronarestricties
Het is al sinds het begin van de ramadan onrustig rond de Al Aqsa-moskee vanwege de toegangsrestricties en het verbod op samenscholing. Nieuwe ongeregeldheden worden niet uitgesloten.

Zaterdagavond is De Waardevolle Nacht, de heiligste avond van de ramadan. Dan worden opnieuw grote aantallen gebedsgangers verwacht. De avond erop begint voor Israëliërs de Dag van Jeruzalem, waarbij de annexatie van Oost-Jeruzalem gevierd wordt.

Daarnaast dreigen de komende dagen Palestijnse families hun huizen uitgezet te worden in Oost-Jeruzalem, nadat rechts-nationalistische Joden een zaak hadden aangespannen. Volgens hen wonen de Palestijnen daar illegaal. Het hooggerechtshof zal binnenkort uitspraak doen.

NU.nl

VANDAAG