VS legt Cuba nieuwe sancties op

De stap markeert de eerste concrete stappen van de regering van president Joe Biden om druk uit te oefenen op de Cubaanse regering, nu de Verenigde Staten te maken krijgen met oproepen van Amerikaanse senatoren en de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap om meer steun te betuigen aan de demonstranten. Foto: Jose Luis Magana / AP
Print Friendly, PDF & Email

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan een hoge Cubaanse veiligheidsfunctionaris en een brigade van het ministerie van Binnenlandse Zaken na een hardhandig optreden tegen protesten tegen de regering van Cuba eerder deze maand, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Financiën donderdag bekend.

De stap markeert de eerste concrete stappen van president Joe Biden om druk uit te oefenen op de Cubaanse regering, nu de Verenigde Staten worden geconfronteerd met oproepen van Amerikaanse senatoren en de Cubaans-Amerikaanse gemeenschap om meer steun te betuigen aan de demonstranten.

"Dit is nog maar het begin", zei Biden in een verklaring. "De Verenigde Staten zullen doorgaan met het bestraffen van personen die verantwoordelijk zijn voor de onderdrukking van het Cubaanse volk," zei de Amerikaanse president.

"Ik veroordeel ondubbelzinnig de massale detenties en schijnprocessen die onterecht tot gevangenisstraffen leiden van degenen die het waagden om zich uit te spreken in een poging het Cubaanse volk te intimideren en tot zwijgen te brengen", zei Biden.

Perssecretaris Jen Psaki van het Witte Huis zei tegen verslaggevers: "We hebben de afgelopen week duidelijk gemaakt dat het aanpakken van dit moment een prioriteit was voor de regering."

Het ministerie van Financiën heeft de 78-jarige Cubaan Alvaro Lopez Miera en het ministerie van Binnenlandse Zaken in Cuba aangewezen als doelwit van de sancties.

De Amerikaanse president Joe Biden had tijdens de presidentiële campagne van 2020 beloofd om een ​​deel van het anti-Cuba-beleid van Trump terug te draaien, maar de aankondiging van donderdag suggereert weinig in een terugkeer naar toenadering. Foto: Maria Alejandra Cardona / Reuters

Ongegrond en lasterlijk
De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez verwierp in een bericht op Twitter de sancties als "ongegrond en lasterlijk" en drong er bij de Verenigde Staten op aan dergelijke maatregelen toe te passen op hun eigen record van "dagelijkse repressie en beleidsgeweld".

De snelheid waarmee de regering-Biden nieuwe sancties heeft opgesteld, geeft verder aan dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse president de benadering van Cuba door zijn land zal verzachten kort nadat zijn voorganger, Donald Trump, een historische poging uit het Obama-tijdperk om de betrekkingen met Havana te ontdooien, heeft teruggedraaid.

Duizenden Cubanen hebben een week geleden spontane protesten tegen de regering georganiseerd om te demonstreren tegen een economische crisis die heeft geleid tot tekorten aan basisgoederen en stroomuitval. Ze protesteerden ook tegen de manier waarop de regering de pandemie van het coronavirus aanpakt en de burgerlijke vrijheden inperkt. Veel activisten werden gearresteerd.

Biden had tijdens de presidentiële campagne van 2020 beloofd om een deel van het anti-Cuba-beleid van Trump terug te draaien, maar de aankondiging van donderdag suggereert weinig in een terugkeer naar toenadering.

Cubanen plaatsen foto's van vermiste mensen op een Facebook-groep genaamd 'Verdwenen #SOSCuba' met meer dan 10.000 leden. Foto: Jose Luis Magana / AP

Trump had strenge beperkingen opgelegd aan de stroom van geldovermakingen, waarvan wordt aangenomen dat deze voorheen enkele miljarden dollars per jaar bedroegen.

‘Contrarevolutionairen’
De Cubaanse regering heeft de protesten voornamelijk toegeschreven aan door de VS gefinancierde ‘contrarevolutionairen’ die misbruik maakten van de economische tegenspoed veroorzaakt door Amerikaanse sancties.

Dinsdag bevestigden de autoriteiten dat ze waren begonnen met de processen tegen degenen die werden vastgehouden op beschuldiging van het aanzetten tot onrust, het plegen van vandalisme, het propageren van de coronaviruspandemie of mishandeling, aanklachten die gevangenisstraffen tot 20 jaar kunnen opleveren.

"Er zijn mensen die het antwoord zullen krijgen dat de Cubaanse wetgeving toelaat, en het zal energiek zijn", zei president Miguel Díaz-Canel vorige week op de staatstelevisie. "Ik heb beloofd dat er een behoorlijke wetgevingsprocedure zou komen."

Javier Larrondo, een vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie Cuban Prisoners Defenders, zei dat de autoriteiten waarschijnlijk de meest charismatische en effectieve oppositieleiders, die de laatste tijd vaak jonge kunstenaars waren, zouden opsluiten, ongeacht of ze bij de protesten waren of niet.

VANDAAG