Nederland heeft eindelijk een nieuwe regering

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte
Print Friendly, PDF & Email

Nederland heeft eindelijk weer een nieuwe regering. Het vierde kabinet onder leiding van premier Mark Rutte kan na de langste formatie ooit officieel aan de slag. De nieuwe ministers, staatssecretarissen en Rutte zelf legden maandagochtend (lokale tijd) hun eed en belofte af in het bijzijn van koning Willem-Alexander, waarna zij officieel werden ingezworen.

De bewindslieden beloven op traditionele wijze trouw te zijn aan het koninkrijk en hun werk zonder verborgen agenda te zullen uitvoeren. Er mag ook in het Fries worden geantwoord.

Regering-Rutte IV ging rond 11.20 uur (lokale tijd) voor het beroemde fotomoment naar het bordes. Op de foto ontbreekt de kersverse minister van Financiën en vicepremier, D66-leider Sigrid Kaag. Zij herstelt thuis van een coronabesmetting, meldt NU.nl.

In de nieuwe regering zitten twintig ministers en negen staatssecretarissen, met vooral veel bekende maar ook enkele nieuwe namen. Sommige bewindslieden moesten hun vorige portefeuille opgeven en gaan nu aan de slag bij een nieuw departement.

De vorige regering was sinds het aftreden in januari 2021 demissionair.

Het vertrouwen in de vandaag aangetreden regering is beperkt. Drie op de tien kiezers hebben tamelijk (27 procent) tot heel veel (twee procent) vertrouwen in de nieuwe regeringsploeg, terwijl twee derde niet zo veel (40 procent) tot helemaal geen (25 procent) vertrouwen heeft, meldt de NOS.

Alleen de kiezers die afgelopen maart op de VVD stemden, zien het in meerderheid zitten in de vierde regering van Rutte. Bij alle andere partijen is de groep die weinig tot geen vertrouwen heeft het grootst. Dat geldt ook voor de stemmers op de overige coalitiepartijen: D66, CDA en ChristenUnie. Twee derde van alle kiezers is het eens met de stelling dat dit de laatste regering zou moeten zijn met Rutte als premier.

Niet-gevaccineerden hebben minste vertrouwen
Onderzoek laat zien dat het vertrouwen het geringst is onder niet-gevaccineerden (94 procent), mensen met een minimuminkomen, werklozen en arbeidsongeschikten en Nederlanders met een migratieachtergrond. Maar ook benedenmodale inkomens, lager opgeleiden en inwoners van het noorden van het land hebben bovengemiddeld weinig vertrouwen in Rutte IV.

Dertien procent denkt dat de nieuwe regering echt anders zal opereren dan de vorige. Ook het aandeel dat vertrouwen heeft in de belofte van een opener politieke bestuurscultuur is klein.

VANDAAG