Bolsonaro ligt (weer eens) in de clinch met gezondheidsdienst en leger

President Jair Bolsonaro. Foto: AP
Print Friendly, PDF & Email

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het opnieuw aan de stok met regeringsdiensten over de aanpak van het coronavirus. Het hoofd van de Braziliaanse gezondheidsdienst Anvisa vraagt de president om kritiek op de corona-aanpak van de dienst terug te nemen en het leger slaat zijn mening over vaccinaties in de wind.

Brazilië telde zondag 24.382 nieuwe besmettingen met de omicronvariant. Daarnaast overleden 44 personen aan de gevolgen van het virus, liet het ministerie van Volksgezondheid weten.

In Brazilië zijn sinds het begin van de pandemie ruim 22 miljoen gevallen geregistreerd. Het officiële dodental is gestegen tot 619.981, onder wie zeker 300 kinderen van tussen de vijf en elf jaar. Om het aantal nieuwe besmettingen terug te dringen, heeft Anvisa besloten om kinderen van vijf tot elf jaar in te enten met het Pfizer-kindervaccin.

Bolsonaro blijft ongezouten kritiek leveren op de aanpak van Anvisa en zei dat hij niet had gehoord dat kinderen sterven aan de gevolgen van het virus. "Wat zit hierachter? Wat zijn de belangen van vaccinmaniakken?", vroeg hij zich hardop af in een radio-interview.

Het hoofd van Anvisa, gepensioneerd admiraal Antonio Barra Torres, heeft de president in een brief gevraagd om te bewijzen dat er geheime 'belangen' achter de beslissing over het vaccin zitten of anders zijn woorden in te trekken. Het kantoor van de president heeft nog niet gereageerd.

Bolsonaro levert geen bewijs voor beweringen
De extreemrechtse Bolsonaro is zelf niet gevaccineerd en uit voortdurend kritiek op de vaccins. Hij beweert dat de injecties bijwerkingen kunnen hebben voor kinderen, maar levert geen bewijs. Anvisa en andere volksgezondheidsinstanties hebben vastgesteld dat de vaccins veilig zijn voor kinderen vanaf vijf jaar.

Het Braziliaanse leger legde vorige week de opvattingen van de president naast zich neer. Het gaf soldaten opdracht om zich te laten vaccineren, mond- en neusbedekking te dragen en afstand te houden. Het leger maande hen om geen nepnieuws over de pandemie te verspreiden.

NU.nl/Reuters

VANDAAG