VN meldt 1000 burgerdoden rond Kyiv, bewijs voor Russische oorlogsmisdaden

Autoriteiten brengen opgegraven lichamen weg in Vablya, een dorp aan de noordwestkant van Kiev. Foto:AFP
Print Friendly, PDF & Email

In de afgelopen weken zijn al zeker duizend lichamen van omgekomen burgers gevonden in het gebied rond Kyiv. Dat meldt hoge commissaris voor de mensenrechten Michelle Bachelet donderdag namens de Verenigde Naties. Volgens haar stapelt het bewijs zich op dat Russische troepen zich in Oekraïne schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.

"Het is schokkend om te zien op welke schaal deze onwettige moorden, inclusief strandrechtelijke executies, hebben plaatsgevonden ten noorden van Kyiv", zei Bachelet in een videotoespraak aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

"We hebben informatie over driehonderd van dit soort moorden, maar dat aantal zal oplopen zodra nieuw bewijs aan het licht komt. Burgers werden gedood terwijl ze de straat overstaken of hun schuilplaats verlieten om voedsel en water te zoeken. Anderen werden gedood terwijl ze in hun auto probeerden te ontkomen."

De hoogste VN-vertegenwoordiger op het gebied van mensenrechten voegde eraan toe dat veel van het verkennend onderzoek lijkt te wijzen op oorlogsmisdaden door Russische troepen tegen de Oekraïense bevolking.

Bachelet stond ook stil bij de toestand in de havenstad Mariupol. De inwoners hebben sinds het begin de Russische aanval "onvoorstelbare gruwelen" meegemaakt. "Een voorheen florerende stad ligt in puin. We schatten dat het aantal burgerdoden in Mariupol in de duizenden loopt, maar pas met de tijd zal de werkelijke schaal van de wandaden, de schade en het aantal slachtoffers duidelijk worden."

Besluit over officieel onderzoek naar schendingen mensenrechten
De Mensenrechtenraad van de VN beslist donderdag of er een officieel onderzoeksteam wordt samengesteld om mogelijke oorlogsmisdaden van Russische troepen in Oekraïne te onderzoeken. Dat onderzoek zou moeten uitwijzen of er in februari en maart oorlogsmisdaden zijn gepleegd rond Kyiv en in andere regio's.

Dinsdag meldde de VN al dat het werkelijke aantal burgerdoden in Oekraïne "vele duizenden slachtoffers" groter is dan het huidige geregistreerde aantal van 3.381.

Rusland ontkent burgerslachtoffers te maken in Oekraïne, maar de situatie in steden als Mariupol en Bucha spreekt dat tegen. In Bucha, een voorstad van Kyiv, werden na de Russische terugtrekking in april honderden gedode burgers gevonden.

VANDAAG