Braziliaanse politie: vijf extra verdachten rond moord op Britse journalist

Mensen nemen deel aan een protest om gerechtigheid te eisen voor journalist Dom Phillips en Inheemse expert Bruno Pereira, die werden vermoord in de Amazone, in Brasilia. Foto: Reuters/ Ueslei Marcelino
Print Friendly, PDF & Email

De Braziliaanse politie heeft nog een vijf verdachten aangemerkt in verband met de moord op de Britse journalist Dom Phillips en zijn Braziliaanse medereiziger, de overheidsmedewerker Bruno Pereira. De verdachten zouden geholpen hebben met het verbergen van de lichamen.

De politie heeft de namen van de nieuwe verdachten niet bekendgemaakt. In een korte verklaring zei de politie dat het onderzoek beoogt "alle omstandigheden, motieven en betrokkenen in de zaak in kaart te brengen".

Eerder werden al drie mannen opgepakt; Amarildo da Costa, een visser die de moord op Phillips en Pereira heeft bekend, zijn broer Oseney, en Jeferson da Silva Lima.

Phillips schreef voor de Britse krant The Guardian en Pereira werkte voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. De twee waren samen op expeditie in de Braziliaanse Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over natuurbehoud in het gebied dat het toneel is van illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel.

Volgens de politie zijn Phillips en Pereira doodgeschoten met jachtmunitie. Voordat de twee samen op reis gingen, zou Pereira doodsbedreigingen hebben ontvangen, zeggen Inheemse organisaties.

In een eerdere verklaring stelde de politie dat de daders alleen handelden en dat er geen criminele organisaties betrokken zijn bij de moord op Phillips en Pereira. Dat trekken Inheemse organisaties in twijfel. Univaja, een lokale inheemse groep die betrokken was bij het onderzoek, zegt dat "alles erop duidt dat Pereira en Philips het pad kruisten van een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen".

De groep zegt de politie sinds eind vorig jaar talloze keren te hebben gewaarschuwd dat er een criminele organisatie actief is in de Javarivallei. De politie is nog op zoek naar de boot waar Phillips en Pereira in reisden en waarin ze voor het laatst levend gezien zijn.

VANDAAG