Oud-guerrillastrijder Petro verkozen tot eerste linkse president Colombia

Gustavo Petro maakt een selfie met zijn aanhangers. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

Voor het eerst in de geschiedenis hebben Colombianen een linkse president gekozen om het land te leiden. Voormalig guerrillastrijder Gustavo Petro heeft de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. Met bijna alle stemmen geteld heeft hij 50,47 procent van de kiezers naar zich toe weten te trekken.

Zijn tegenstander, de rechtse zakenman Rodolfo Hernández bleef steken op 47,27 procent van de stemmen. Lange tijd was het ondenkbaar dat een linkse kandidaat het hoogste ambt zou bekleden. "Vandaag is een feest voor het volk", twittert de 62-jarige Petro. "Laat hen deze eerste volksoverwinning vieren."

Hernández heeft zijn verlies erkend. "Ik hoop dat de heer Gustavo Petro weet hoe hij het land moet leiden en dat hij trouw blijft aan zijn betoog tegen corruptie", zei hij op Facebook Live. Ook de zittend president Duque feliciteerde Petro met de overwinning.

Bijna 40 miljoen Colombianen konden kiezen tussen de linkse Petro en de rechtse Hernández. Over een paar dagen wordt Petro formeel tot winnaar uitgeroepen, wanneer alle stemmen definitief geteld zijn.

Petro heeft een opvallend verleden. Hij was ooit guerrillastrijder in de linkse beweging M-19. Tegenwoordig kennen de meeste Colombianen hem als de oud-burgemeester van de hoofdstad Bogota. Petro wil een socialer en groener beleid in Colombia.

VANDAAG