De Venezolaanse oppositie zegt dat ze bewijs heeft van de stemmentelling dat ze de verkiezingen heeft gewonnen, terwijl er overal in het land anti-regeringsprotesten uitbraken, waarbij de politie traangas afvuurde om demonstranten in de hoofdstad Caracas uiteen te drijven.
Demonstranten gingen de straat op nadat president Nicolás Maduro tot winnaar van de omstreden verkiezingen was uitgeroepen, waaronder bij het presidentiële Miraflores-paleis in Caracas.
Velen organiseerden “cacerolazo”-demonstraties in het hele land – een traditioneel Latijns-Amerikaans protest waarbij mensen op potten en pannen slaan. Sommigen die later meeliepen, namen hun potten en pannen mee.
“Ik wil geen goud, ik wil CLAP (het voedselhulpprogramma van de overheid) niet, ik wil dat Nicolás (Maduro) vertrekt,” scandeerden demonstranten die op potten sloegen.
Velen reden op motoren en blokkeerden de straten of hulden zich in de Venezolaanse vlag, terwijl anderen hun gezicht bedekten met sjaals als bescherming tegen traangas.
In Caracas joeg de zwaarbewapende politie de demonstranten op de vlucht toen ze traangas afvuurden om de menigte uiteen te drijven, terwijl andere politieagenten barrières oprichtten met lange schilden en wapenstokken.
In Coro, de hoofdstad van de staat Falcon, juichten en dansten demonstranten toen ze een standbeeld van wijlen president Hugo Chávez, de mentor van Maduro, omver trokken.
Het Venezolaanse Conflict Observatory meldde dat het tot 18.00 uur 187 protesten in 20 staten had geregistreerd.
“Ik zal vechten voor de democratie van mijn land. Ze hebben de verkiezingen van ons gestolen,” vertelde een niet-geïdentificeerde demonstrant aan Reuters. “We moeten blijven vechten voor de jeugd.”
Maduro zei in een live-uitzending vanuit het presidentiële paleis dat zijn troepen in actie kwamen tegen wat hij gewelddadige demonstranten noemde. De strijdkrachten steunen Maduro al lang en er zijn geen tekenen dat leiders zich van de regering distantiëren.
“We hebben alle gewelddadige acties van extreemrechts gevolgd. Ik kan de mensen van Venezuela vertellen dat als ze schade hebben aangericht, wij in actie komen,” zei hij.
“We kennen deze film al, dus nogmaals, samen met de burger-, militaire en politievakbond treden we op. We weten al hoe ze opereren.”
Het Venezolaanse Conflict Observatory zei dat “er talloze gevallen van repressie en geweld zijn gemeld door paramilitaire collectieven en veiligheidstroepen”.
Minstens twee mensen werden gedood in verband met de stemmentelling of protesten – één ’s nachts in de grensstaat Tachira en een ander in Maracay op maandag.
De kiesautoriteiten zeiden maandag dat Maduro een derde termijn als president had gewonnen met 51 procent van de stemmen, waarmee een kwart eeuw van socialistische heerschappij werd verlengd.
Maar de oppositie zei dat de 73% van de stemresultaten waartoe zij toegang heeft, aantoonde dat haar kandidaat Edmundo Gonzalez een onbetwistbare overwinning had behaald, met meer dan twee keer zoveel stemmen als Maduro.
Onafhankelijke opiniepeilers noemden Maduro’s claim van overwinning onwaarschijnlijk, en regeringen in Washington en elders trokken de resultaten onmiddellijk in twijfel en riepen op tot een volledige telling van de stemmen.
De minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay, Omar Paganini, vertelde CNN in een interview op maandag dat zijn regering Maduro “nooit” als winnaar zal erkennen, en zei dat de oppositie duidelijk had gewonnen.
De regering van Peru beval Venezolaanse diplomaten in het Andesland om binnen 72 uur te vertrekken, verwijzend naar “ernstige en willekeurige beslissingen die vandaag door het Venezolaanse regime zijn genomen.”
Peru is de thuisbasis van een van de grootste gemeenschappen van Venezolaanse migranten, waarvan de meesten de afgelopen jaren hun thuisland zijn ontvlucht.
De Organisatie van Amerikaanse Staten zei dat ze woensdag in Washington bijeen zou komen om de verkiezingen in Venezuela te bespreken.
Oppositieleider Maria Corina Machado, die was uitgesloten van deelname aan de verkiezingen, riep maandagavond laat in een bericht op X op tot aanhangers om dinsdag te marcheren.
“Mijn beste Venezolanen, morgen komen we bijeen; als een georganiseerde familie, die de vastberadenheid toont die we hebben om elke stem te laten tellen en de waarheid te verdedigen,” zei ze.
Jorge Rodriguez, een parlementariër van de regeringspartij en campagneleider van Maduro, drong er bij de aanhangers van de regering op aan om deel te nemen aan marsen naar het presidentiële paleis om de regering te steunen.
Hoewel Gonzalez heeft gewaarschuwd voor geweld, beschuldigde Rodriguez de oppositie ervan geweld aan te wakkeren.
Maduro – een 61-jarige voormalige buschauffeur en minister van Buitenlandse Zaken – trad aan na de herverkiezing van president Hugo Chavez in 2013 en zijn 2018, die door de Verenigde Staten en anderen als frauduleus worden beschouwd, en die hem een dictator noemen.
Maduro heeft een economische ineenstorting voorgezeten, de migratie van ongeveer een derde van de bevolking en een scherpe verslechtering van de diplomatieke betrekkingen, bekroond door sancties opgelegd door de Verenigde Staten, de Europese Unie en anderen die een toch al worstelende olie-industrie hebben verlamd.