None of my business?

Assembleelid Noreen Cheung (NDP)
Print Friendly, PDF & Email

Er heerst een plaag in Suriname, het geweldsvirus. Het lijkt wel alsof moraal en ethiek zoek zijn en er een geweldsziekte is ontstaan. Tegenwoordig is het toepassen van geweld de oplossing voor elk probleem en de normaalste gang van zaken geworden. Zelfs discussies op Facebook over geweld worden met geweld gevoerd. Voor sommigen is het simpelweg een vermaak en een kiek alsof het drama niet voldoende en niet compleet is. Negeren van en grapjes over geweld maken, lossen niets op. Iedereen heeft wel eens te maken met geweld, misschien niet persoonlijk, maar wel binnen de omgeving. Geweld neemt verschillende vormen aan om een paar op te noemen verbaal, non-verbaal, fysiek, mentaal, huiselijk en sociaal met alle gevolgen van dien.

Wat ik in de afgelopen weken heb opgemerkt is het toenemende brute en verruwde geweld dat de Surinaamse samenleving ontwricht. Een agente van Wanica wordt in haar hoofd geschoten met haar dienstwapen door haar partner die notabene militair is. Een vrouw in Saramacca wordt neergeschoten en haar man pleegt vervolgens zelfmoord. Een leerlinge van het VWO in Nickerie wordt zwaar mishandeld door haar eigen moeder en stiefbroer. Het nieuws was al gauw viraal verspreid en via YouTube en Facebook te zien. Een man vermoord zijn ouders met een kapmes en steekt vervolgens de woning in brand. Een politieagent en diens broertje in Paramaribo zijn betrokken bij een gewelddadige roofoverval en zijn naam wordt niet vrijgegeven. Een meisje wordt ontvoerd en in de auto aangerand en sprong uit de auto. Een supermarkt is eergisteren het doelwit geworden in Commewijne en gisteren nog in het bos is een Braziliaan in het district Brokopondo neergeknald. De daders zijn nog voortvluchtig. De media staat er bomvol van. Zo zijn er nog talloze gevallen die absoluut niet door de beugel kunnen.

Dit alles schijnt een normaal verschijnsel te worden in dit land. Drie weken terug is in mijn auto ingebroken. Alsof dat niet genoeg was, werd mijn auto ook nog vernield. Er was geen enkel spoor van de daders te vinden ondanks een beveiligde zakenbuurt met camera's en wachters ten overvloede.

In de buurt van mij waren roofovervallen gepleegd. Ik denk dan bij mezelf wat gebeurt er allemaal in ons geliefd land? Wat moet er nu gebeuren met de slachtoffers en de geleden schade? Staan we er allemaal alleen voor? Moeten er nog meer slachtoffers en doden vallen? Wat gebeurt er met die genadeloze daders die zinloos geweld gebruiken en onschuldigen onrecht aandoen? Sommigen zijn spoorloos, anderen vluchten uit de cel en weer anderen komen toch binnen de kortste keren vrij en gaan weer hun slag slaan.

Veiligheid is ons democratisch recht, maar zegeviert het recht? Wat denk men dat er allemaal gaat gebeuren wanneer de samenleving niet voldoende wordt beschermd door de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht? Een ieder neemt straks het recht in eigen hand en gaat onrecht met recht beantwoorden.

Het geweldsvirus viert hoogtij in Suriname en het gaat een ieder wel aan, want het stopt niet vanzelf. "Violence is also your business and my business." De bestrijding van het virus behoeft een keiharde aanpak. In en buiten het parlement doe ik nogmaals een dringend beroep op de regering op een keiharde aanpak van het toenemende geweld. De samenleving vraag ik om extra alert te zijn voor geweld en het niet blauw blauw te laten.

Assembleelid Noreen Cheung (NDP)

Disclaimer

  1. Een column heeft een maatschappelijke functie in een democratische samenleving.
  2. Columnisten schrijven op eigen titel en onder eigen verantwoordelijkheid.
  3. De publicatie van een column op Suriname Herald, houdt niet in dat Suriname Herald de inhoud van de column onderschrijft.
  4. Suriname Herald is gelet op het bij punt 3 genoemde, niet aansprakelijk voor de inhoud van een column.
  5. Suriname Herald erkent de auteursrechten van columnisten op de inhoud van hun column.
  6. Gelet op de auteursrechten van columnisten op hun column, kan Suriname Herald op verzoek van derden niet overgaan tot verwijdering van een column.
  7. Indien derden het niet eens zijn met de inhoud van een column, dienen zij tot een vergelijk te komen met de columnisten. Eventuele procedures dienen gevoerd te worden tegen columnisten, niet tegen Suriname Herald.

VANDAAG