Energie

Victor Jones
Print Friendly, PDF & Email

Voor de Surinaamse jongeren geldt: “geen brood geen school” meer nog “geen stroom geen school”. Geen stroom in de vakantie……. wat dan? Hoe dan? Alweer geen stroom, wat gebeurd er met de EBS. Ik word er ziek van weet je, kotsmisselijk. Ik hoop niet dat de stroom vandaag bij ons uitvalt hoor. Bekende kreten de afgelopen weken.

EBS, onze trots, onze enige echte energiebedrijf. Heeft u als lezer de afgelopen weken in dienst willen zijn bij “onze trots” met alle scheldbrieven, scheldprogramma’s, scheldkanonnades, de boze apps en minder fraaie reacties op facebook? Wat kan mij dat schelen denkt een ander.

Energiebesparing is meer dan ooit onze hoofdmoot geweest in de geschiedenis van besparing. Topdeskundigen werden ingezet om het energievraagstuk ter hand te nemen. Bezuiniging, load shedding, rantsoenering. Wat waren dat heel mooie begrippen de afgelopen weken. Zoveel over energie en energie besparing gesproken. Wat is energie eigenlijk? Begin er aub niet aan. Te veel om daarover te vertellen. Energie is alles, alles is energie. Er hebben de afgelopen decennia heel veel energie soorten en vormen zich aangediend. Zelfs gekleurde energie, groene- en grijze energie. Hoeveel tijd is er nog nodig om de energie kleurenreeks uit te breiden? Energiek klinkt dat.

We zitten allemaal in de ban van het energievraagstuk en delen uit onze geliefde samenleving duimen dat zaken verkeerd aflopen om stof tot kritiek te hebben. Ik hoor nog niemand praten over onze eigen energie, de menselijke energie. Is dat minder interessant of gewoon minder belangrijk?

Wat zijn onze energieverslinders en hoe bouwen wij onze eigen energie op? Inzicht hierop creëert bewustwording en stelt je in staat om energieverlies om te buigen naar energiewinst met onder andere meer werkplezier, hogere vitaliteit, verbeterde onderlinge relaties, positieve invloed naar anderen toe, algehele beleving en bovenal een prettige manier van communiceren.

Hoe zit het met jouw energieniveau? U kunt positieve of negatieve energie vrijgeven. Zo kunt u ook door positieve of negatieve energie beïnvloed worden. Als je positieve energie begint los te laten zal deze energie zich combineren met positieve buitenenergie van dezelfde soort. Dit houdt u op een positief energieveld, zo ook het negatieve. What goes around comes around. Je bent dus erg beïnvloed door de energie van je omgeving. Ha ha, dit is waarom wij een goed en prettig gevoel hebben in de omgeving van de positieve en helende energie van de natuur. Tijd voor ons allen om even op vakantie te gaan, onze energiecrisis hier achterlatend. Wat een negatieve energie.

Victor Jones

Disclaimer

  1. Een column heeft een maatschappelijke functie in een democratische samenleving.
  2. Columnisten schrijven op eigen titel en onder eigen verantwoordelijkheid.
  3. De publicatie van een column op Suriname Herald, houdt niet in dat Suriname Herald de inhoud van de column onderschrijft.
  4. Suriname Herald is gelet op het bij punt 3 genoemde, niet aansprakelijk voor de inhoud van een column.
  5. Suriname Herald erkent de auteursrechten van columnisten op de inhoud van hun column.
  6. Gelet op de auteursrechten van columnisten op hun column, kan Suriname Herald op verzoek van derden niet overgaan tot verwijdering van een column.
  7. Indien derden het niet eens zijn met de inhoud van een column, dienen zij tot een vergelijk te komen met de columnisten. Eventuele procedures dienen gevoerd te worden tegen columnisten, niet tegen Suriname Herald.

VANDAAG