CWA / SAFE

Ernestina Gӧdeken

De 13de editie van de Caribbean Week of Agriculture (CWA) is van 6-12 oktober gehouden in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Gastland Suriname en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) als hoofdorganisator, hebben daarbij een zeer goede job geklaard. Aan het geheel was er ook voor het eerst de Suriname Agro Food Event (SAFE) gekoppeld. Dit hield in een agrarische tentoonstelling en beurs.

Een week lang was het KKF-beursterrein omgebouwd tot conferentie en meeting venue van zo’n 30 participerende Caricom-landen en internationale organisaties, die zich wereldwijd hebben bewezen op het gebied van productie, onderzoek en veiligheid van voedsel. Ook waren er voorwaarden gecreëerd voor zaken doen in de regio op agrarisch gebied. Met de 100 stands die waren opgezet op het beursterrein, werd verder gemikt op een bezoekerstoeloop van ongeveer 20.000.

Hoe is dit allemaal tot stand gekomen? Waar begon het allemaal mee? De CWA is een initiatief geweest van de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) met als doel landbouw en het plattelandsleven meer naar de voorgrond te halen, zodat er betere integratie zou plaatsvinden in de regio. Door activiteiten hieromheen te ontplooien zou dan aan de volgende zaken worden gewerkt:
1. De besluitvorming in zowel de publieke alsook de private sector beïnvloeden, waardoor het belang van agricultuur voor de economie, sociale contacten en het behoud van het milieu zou worden onderkent.
2. De belangrijke steakholders in de agrarische sector een podium geven om met elkaar van gedachten te wisselen en hun visies gelijkgericht te krijgen.

De CWA is dan ook een belangrijke gebeurtenis die niet meer valt weg te denken op de agrarische kalender van het Caribisch gebied. Bij de eerste meeting in 1998 hebben de IICA en het Caricom-secretariaat een alliantie opgericht om zo agricultuur de plaats te helpen veroveren welke het verdient op de ontwikkelingsladder van de Caricom Community.

In 2002 traden de FAO (Food and Agriculture Organization) en CARDI (Caribbean Agriculture Research and Development Institute) toe tot de alliantie en vormden zo de ruggengraat van CWA. In 2003 kwam daar nog de CTA (Technical Center for Cooperation on Agriculture) erbij als partner en hoofdsponsor vanuit de ACP-EU. Dat iedereen wereldwijd wel betrokken is bij voedsel is hiermee nog eens sterk onderstreept. Tot op heden zijn er met de laatstgehouden editie in Suriname, 13 CWA’s gehouden, waarvan de allereerste in Trinidad en Tobago werd gehouden en de voorlaatste in Guyana.

Suriname nam de toorts over van Guyana. LVV-minister Soerish Algoe gaf op 15 augustus 2014 het officiële startsein voor de launch van de twee logo’s voor CWA en de eerste SAFE-beurs. Elk evenement kreeg daarbij z’n eigen thema. Het CWA-thema “Transforming Caribbean Agriculture through family Farming” benadrukt de focus op kleine landbouw en veeteelt. De zekerheid van voedsel voor de regio, maar ook nationaal komt steeds vaker aan de orde. We horen steeds dat Suriname de potentie heeft de voedselschuur van het Caribisch gebied te worden. Deze week hebben we de gelegenheid gehad om daar met de rest van de wereld duidelijk over te communiceren.

Hoewel de meetings van de CWA vanaf maandag in volle gang waren, heeft de opening van de SAFE pas woensdagmiddag plaatsgevonden. De LVV-minister maakte van de gelegenheid gebruik om er bij de Carciom op aan te dringen ervoor te pleiten dat deze dag, 8 oktober, wordt uitgeroepen tot “Internationale dag van de Landbouwers”. Er is ook flink gepleit en gelobbyd voor het terugbrengen van de positie van weleer welke de landbouw en veeteeltsector heeft gehad. Dat de sector op dit moment te kampen heeft met allerhande beperkingen heeft hij ook niet onder stoelen of banken geschoven. Technische-, logistieke- en organisatorische beperkingen zijn niet onbekend, maar gebrek aan overheidsvisie en financiële obstakels zijn ook heel reëel.

Als je het mij vraagt was het een geslaagde week en waren er kansen genoeg om te netwerken op alle niveaus in de agrarische sector. De schoonheidsfouten daar gelaten, heeft Suriname haar potentie laten zien. Zaken doen, regelgeving bespreken, zichtbare resultaten van landbouw, veeteelt en voedselproductie zijn op een zakelijke, maar ook sociaal prettige manier aan de bezoekers gebracht. Wat eraan ontbrak was hoe gaan wij dit in ons onderwijs integreren? Ik kijk uit naar de aankondiging van de opening van de Surinaamse Landbouw Hogeschool. Met potentie alleen gaan we er niet komen. Laten we starten met die cruciale educatie.

Ernestina Gӧdeken

Disclaimer

  1. Een column heeft een maatschappelijke functie in een democratische samenleving.
  2. Columnisten schrijven op eigen titel en onder eigen verantwoordelijkheid.
  3. De publicatie van een column op Suriname Herald, houdt niet in dat Suriname Herald de inhoud van de column onderschrijft.
  4. Suriname Herald is gelet op het bij punt 3 genoemde, niet aansprakelijk voor de inhoud van een column.
  5. Suriname Herald erkent de auteursrechten van columnisten op de inhoud van hun column.
  6. Gelet op de auteursrechten van columnisten op hun column, kan Suriname Herald op verzoek van derden niet overgaan tot verwijdering van een column.
  7. Indien derden het niet eens zijn met de inhoud van een column, dienen zij tot een vergelijk te komen met de columnisten. Eventuele procedures dienen gevoerd te worden tegen columnisten, niet tegen Suriname Herald.

VANDAAG