Kerstpret

Ik ben geen christen, maar Kerst is één van mijn favoriete perioden in het jaar. Mijn vrouw is katholiek en voor haar heeft Kerst een speciale betekenis. Kerst is de aanloop naar Oud en Nieuw, maar het is vooral een tijd om met je kinderen door te brengen in liefde en saamhorigheid.

Ieder jaar hebben we hetzelfde ritueel. Toen de kinderen klein waren, zetten we samen de kerstboom op onder begeleiding van liedjes van Maria Carey, Wham en Jose Feliciano. Nu de kinderen uit huis zijn, doen we het samen met dezelfde liedjes en dezelfde vrolijkheid. Na afloop sturen we een foto met de verlichte kerstboom naar de gezinsapp.

De kerstpret is vooral voorpret. Ik heb steevast dezelfde wensenlijst aan cadeaus: after shave en een doosje ferrero rocher chocolade. Verder koopt mijn vrouw wat ik de rest van het jaar nodig heb: sokken of sandalen ter vervanging van de kapotte of iets anders. En als we dan de cadeaus openmaken, dan doen we alsof het een grote verrassing is.

Dit jaar heeft mijn zoon bedacht dat we gedichten voor elkaar moesten schrijven. Er is zelfs een website – lootjestrekken.nl – die je helpt om lootjes te trekken en te zorgen dat iedereen iemand krijgt aangewezen voor wie je een gedicht moet schrijven. Een grappig idee dat laat zien dat immateriële cadeaus ook leuk kunnen zijn.

Met de kinderen uit huis is de grootste pret het voorbereiden van het kerstdiner voor het hele gezin. We zijn dagen aan het nadenken hoe we onze kinderen gaan verwennen met eten. Je wilt het weer net ietsje anders doen dan vorig jaar. Het bedenken van het menu is voorpret. Je moet rekening houden met vegetariërs in ons gezin. Maar we hebben dit jaar een heel uitgebreid menu.

Als de kinderen en hun partners binnenkomen, dan krijgen ze een glaasje verse watermeloensap met een prikker waaraan een kaasblokje, ananas, augurken en komkommer zit.

Als voorgerecht hebben we verse saotosoep met wonton en zelfgemaakte dawet. Mijn vrouw is er een meesteres in.

Mijn specialiteit is het hoofdgerecht: gevulde kip met Chinese vruchten en voor de vegetariërs gegrilde garnalen en gegrilde zalm. Mijn vrouw maakt ook nog eens pom met bruine bonen. Als groente hebben we pompoen, snijbonen en aubergine. Tenslotte hebben we gebakken banaan en rode uien en komkommer op azijn.

Het nagerecht is dit jaar heel speciaal. We hebben het lekkerste Italiaanse ijs met een vruchtensalade van manja, ananas en papaya. Mijn dochter neemt twee taarten mee, één van chocolade en één van limoen.

In de late avond hebben we garnalensnacks.

De pret zit vooral in het bedenken van het menu, de boodschappen doen om alles bij elkaar te halen, het kokkerellen en het opdienen. Dat laatste is ook een vak apart. Je wilt niet alles plompverloren op tafel zetten, maar op een aangename wijze klaarzetten, zodat het een lust voor het oog is.

En als het huis gevuld is met gelach, geklets en geknuffel voelen we ons als ouders blij en gelukkig dat we een jaar afsluiten waarin we als gezin in liefde door het leven zijn gegaan en waardoor we opnieuw in staat zijn om de stormen die om ons heen wervelen in waardigheid te kunnen doorstaan.

Ik wens namens ons gezin de hele Surinaamse gemeenschap een fijne Kerst en een gezond en gelukkig Nieuwjaar toe.

Sandew Hira

Disclaimer

  1. Een column heeft een maatschappelijke functie in een democratische samenleving.
  2. Columnisten schrijven op eigen titel en onder eigen verantwoordelijkheid.
  3. De publicatie van een column op Suriname Herald, houdt niet in dat Suriname Herald de inhoud van de column onderschrijft.
  4. Suriname Herald is gelet op het bij punt 3 genoemde, niet aansprakelijk voor de inhoud van een column.
  5. Suriname Herald erkent de auteursrechten van columnisten op de inhoud van hun column.
  6. Gelet op de auteursrechten van columnisten op hun column, kan Suriname Herald op verzoek van derden niet overgaan tot verwijdering van een column.
  7. Indien derden het niet eens zijn met de inhoud van een column, dienen zij tot een vergelijk te komen met de columnisten. Eventuele procedures dienen gevoerd te worden tegen columnisten, niet tegen Suriname Herald.

VANDAAG