Hindostanen voor Palestina

Vrouwen uit de Indiase deelstaat Assam. Archieffoto: EPA

In India en in de Indiase diasporagemeenschappen is een discussie losgebarsten over Hindostanen en Palestina. De aanleiding is een tweet op 18 januari van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met een selfie met Amitabh Bhachchan en andere Bollywood-sterren. De selfie was genomen tijdens zijn bezoek aan India, waarbij hij warm werd verwelkomd door de Bollywood-industrie.

Israël in de 21ste eeuw is wat Zuid-Afrika was in de 20ste eeuw: een schandvlek op menselijke waardigheid, waar iedere zichzelf respecterende wereldburger zich tegen zou moeten keren. Het apartheidssysteem van Israël is vergelijkbaar met het apartheidssysteem van Zuid-Afrika. Onlangs las ik een uitgebreide studie van twee Zuid-Afrikaanse auteurs – Suraya Dadoo en Firoz Osman – over de vergelijking tussen apartheid in Zuid-Afrika en Israël. Het boek wordt aanbevolen door Desmond Tutu.

Het legt in detail uiteen hoe de ideologie van apartheid in Israël te vergelijken is met de ideologie van apartheid in Zuid-Afrika. In Israël wordt de kinderen geleerd dat er geen Palestijnen woonden in Israël toen de Zionisten het land kwamen bezetten. Ze hanteerde de slogan: een land zonder volk voor een volk zonder land. In Zuid-Afrika werd de bezetting van Afrikaans land door Europese boeren ook gerechtvaardigd met het idee dat Afrikanen geen landbezit kenden en het land vrij was voor iedereen.

In Zuid-Afrika was burgerschap apartheid gebaseerd op het onderscheid naar kleur. In Israël is burgerschap gebaseerd op religie. Israël is een Joodse staat gevestigd op gestolen land van Palestijnen. Joden zijn volwaardige burgers met alle burgerrechten. Palestijnen zijn tweederangsburgers. In de wetgeving zijn allerlei obstakels opgenomen, waardoor gemengde huwelijken tussen Joden en Palestijnen heel erg bemoeilijkt worden. De militaire bezetting, het executeren van Palestijnen zonder vorm van proces, het stelen van land, het bombarderen van civiele doelen; dit alles gebeurt onder het systeem van apartheid in Israël met steun van het Westen, zoals indertijd apartheid in Zuid-Afrika kon bestaan met steun van het Westen.

Dankzij een wereldwijze beweging van beschaafde mensen die met allerlei middelen, waaronder een economische en culturele boycot, het verzet tegen apartheid hebben georganiseerd is het systeem ten onder gegaan in Zuid-Afrika. Die wereldwijze beweging van beschaafde mensen is nu in opkomst om het systeem van apartheid in Israël af te schaffen en staat bekend onder de naam BDS: Boycot, Disinvestment Sanctions. Het stimuleert de boycot van Israëlische producten, het terugtrekken van investeringen uit Israël en het opleggen van sancties aan Israël. De BDS-beweging is onlangs door Noorse parlementariërs genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

De selfie van Netanyahu en de warme ontvangst door Bollywood-sterren en politici in India is een schande voor de wereldbeschaving. Daarom hebben veel mensen in India met de herinnering van de strijd van Gandhi in Zuid-Afrika tegen apartheid zich uitgesproken tegen apartheid in Israèl. De Indiase vrouwenweging met 10 miljoen leden hebben in een verklaring nog eens haar steun betuigd aan BDS en opgeroepen tot solidariteit met Ahed Tamimi.

Het verhaal Ahed Tamimi is het verhaal van Jeanne D’Arc in Frankrijk of Anne Frank in Nederland. Dit 17-jarig meisje uit het dorp Nabi Salih op de bezette West Bank van Palestina werd al op 11-jarige leeftijd bekend toen ze probeerde te verhinderen dat haar moeder door Israëlische militairen zou worden gearresteerd. Drie jaar later werd gefotografeerd toen ze een gemaskerde Israëlische soldaat die haar broer oppakte heeft gebeten en geslagen. In december vorig jaar sloeg ze een Israëlische militair die haar 14-jarig neefje in zijn gezicht schoot. Hiervoor is ze gearresteerd en zit nu in een Israëlisch cel. Er is een wereldwijze beweging om haar vrij te krijgen. Ze is het symbool geworden van het leed en de strijd van het Palestijnse volk.

De 10 miljoen leden tellende Indiase vrouwenorganisatie heeft haar solidariteit uitgesproken met Tamimi. Ook in de Hindostaanse gemeenschap in Nederland zijn jonge vrouwen opgestaan die hun solidariteit betuigen met Palestina en hun afschuw uitspreken tegen de steun die sommige Bollywood-acteurs hebben getoond met Israël.

Ik ben erg blij met deze ontwikkeling. Het laat zien dat de Hindostaanse gemeenschap, die vaak door de eigen leiders wordt afgeschilderd als een conservatieve en rechtse gemeenschap, mensen kent die de moed hebben om op te staan en hun geweten en beschaving te laten spreken.

We weten niet wanneer het systeem van apartheid in Israël zal vallen, maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat dit soort systeem niet voor de eeuwigheid zijn gebouwd. Ooit zal er een dag zijn waarop er een einde zal komen aan het lijden van het Palestijnse volk. Ooit zullen we trots zijn op al die mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de val van dit systeem en zullen de namen van de verdedigers van apartheid onder de mesthoop van de geschiedenis begraven worden.

Sandew Hira

VANDAAG