Het gaat weer sneeuwen in Suriname, wederom bij wet bepaald

Print Friendly, PDF & Email

In mijn onbezonnen jeugdigheid kreeg ik een draai om mijn oor, als ik stommiteiten beging. Mijn broertje kreeg het ook, vanwege het feit dat hij me niet ervan weerhield om die ene stommiteit te begaan. Aldus medecolumnist Sunil Sookhlall.

Wel, die adviseurs van de president verdienen meer dan een draai om hun oor. Dit, vanwege het feit dat zij de president niet ervan hebben kunnen weerhouden om bij wet te bepalen dat het weer gaat sneeuwen in Suriname. Wij vragen ons ten stelligste af, waarom de adviseurs tegen beter weten in, de president niet beschermen tegen onbezonnen besluiten.

Met grote verbazing hebben wij onlangs kunnen vernemen hoe de president op 6 maart 2021 verkondigde dat voortaan de wisselkoers wekelijks door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zal worden vastgesteld. Dit wil de president bereiken middels een nieuwe “Valutawet” (Wet toezicht op geldtransactiekantoren). U kunt hieronder het fragment beluisteren, waarin hij deze mededeling deed bij het startsein voor het storten van een platform ten behoeve van de nieuwe drinkwaterinstallatie te La Liverte in Commewijne.

President Chan Santokhi zei dat indien de CBvS een bepaalde wisselkoers voor de week vastgesteld heeft, die wisselkoers ook overal zal gelden. De nieuwe Valutawet zal de CBvS die mogelijkheid bieden. Ook illegale valutahandelaren van de zwarte markt zouden zich moeten houden aan de door de CBvS vastgestelde wisselkoers. What the efff….. het is nog niemand gelukt om de zwarte markt te breken en de zwarte markt heeft geen enkele boodschap aan geen enkele wet; of die wet nou door Bouterse of Santokhi gemaakt wordt, het maakt de zwarte markt niets uit.

Hoe komt de wisselkoers tot stand?
Het is de eerste lesstof van het vak Economie 1 op de middelbare school, waarin gesteld wordt dat elke prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. De wisselkoers is een prijs voor de dollar en ook die wordt bepaald door vraag en aanbod. De wisselkoers wordt niet bepaald door een politieke partij, personen of een regering. Dit is een economische wetmatigheid, welke altijd gegolden heeft en ook altijd zal blijven gelden. Tijdens de regeerperiode van de vorige regering hebben wij veelvuldig geschreven over de totstandkoming van de wisselkoers en daarmee ook veelvuldig het begrip “Vraag en aanbod” uitgelegd. De eerste column waarin dit uitgelegd was, kunt u hier lezen. Het bewijs dat de prijs tot stand komt door vraag en aanbod en dat dit in de schoolboeken staat, kunt u hier vinden.

Valutawet onder de NDP-regering
U zult nog weten hoeveel heisa er gemaakt was tegen de Valutawet die door de NDP-regering was aangenomen. Ook wij hadden de toenmalige regering erop gewezen dat je de wisselkoers nimmer via een wet kunt bepalen. Toen hadden wij een column geschreven met de titel “Het gaat sneeuwen in Suriname; bij wet bepaald”. Nou, met de nieuwe Valutawet van de huidige regering laat de regering zien dat het weer gaat sneeuwen in Suriname en dat het wederom bij wet bepaald zal worden. De regering wil iets dat onmogelijk en onnatuurlijk is, mogelijk maken met een wet. Maak dan maar ook een wet dat het elk weekend mooi weer wordt. Sterker nog, maak dan maar ook een wet dat vanaf volgende week het coronavirus niet meer bestaat in Suriname.

Sunil Sookhlall & Kries Mahabier

Disclaimer

  1. Een column heeft een maatschappelijke functie in een democratische samenleving.
  2. Columnisten schrijven op eigen titel en onder eigen verantwoordelijkheid.
  3. De publicatie van een column op Suriname Herald, houdt niet in dat Suriname Herald de inhoud van de column onderschrijft.
  4. Suriname Herald is gelet op het bij punt 3 genoemde, niet aansprakelijk voor de inhoud van een column.
  5. Suriname Herald erkent de auteursrechten van columnisten op de inhoud van hun column.
  6. Gelet op de auteursrechten van columnisten op hun column, kan Suriname Herald op verzoek van derden niet overgaan tot verwijdering van een column.
  7. Indien derden het niet eens zijn met de inhoud van een column, dienen zij tot een vergelijk te komen met de columnisten. Eventuele procedures dienen gevoerd te worden tegen columnisten, niet tegen Suriname Herald.

VANDAAG