‘Dramatische achteruitgang’ Britse economie na brexit

Het besluit van de Britten om uit de Europese Unie te stappen heeft een “dramatische achteruitgang” van de Britse economie tot gevolg gehad. Dat meldt de BBC op basis van de inkoopmanagersindexcijfers (PMI) van onderzoeksbureau IHS Markit. Het bureau zegt dat de index de laatste keer zo laag was bij de financiële crisis van 2008.

Volgens het onderzoek van IHS Markit dalen de opbrengsten in de industriële en dienstensector. De export steeg wel. Dit komt door het zwakkere pond, die het aantrekkelijk maakt voor andere landen om Britse producten te importeren.

Een inkoopmanagersindex is een index die de staat van de economie in een land weergeeft. IHS Markit legde voor het Britse onderzoek 650 bedrijven een enquête voor. In de vragenlijst werden de inkoopmanagers van deze bedrijven gevraagd of hun productie hoger of lager lag dan een maand eerder.

Schrikreactie
Econoom van IHS Markit Chris Williamson zegt tegen de BBC dat de invloed van de afgenomen productie zorgwekkend is. Hoewel de cijfers vergelijkbaar zijn met de crisis van 2008 en 2009, denkt hij dat het effect ditmaal groter kan zijn. Dit komt volgens hem doordat de oorzaak ditmaal alleen in Groot-Brittannië ligt en niet het gevolg is van een internationale crisis.

Williamson houdt rekening met de mogelijkheid dat de economie zichzelf de komende maanden herstelt. Mogelijk gaat het om een schrikreactie en blijft de invloed beperkt. Ondanks het slechte resultaat voor Groot-Brittannië, is het beeld voor de hele eurozone positiever.

Minister van Financiën Phillip Hammond maant tot voorzichtigheid. Hij wijst erop dat de PMI een weergave is van een gevoel en niet per se van economische activiteit.

NOS

VANDAAG