Dijsselbloem: afspraken zelfstandigheid KLM staan als een huis

Een KLM-toestel op de luchthaven Schiphol. Foto: Suriname Herald

Minister Dijsselbloem van Financiën in Nederland denkt dat de zelfstandigheid van KLM niet in gevaar komt door de nieuwe strategie van topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM. Dijsselbloem heeft de afgelopen dagen uitvoerig gesproken met de topman en duidelijk gemaakt dat er niet getornd mag worden aan de bestaande afspraken tussen het Franse en Nederlandse luchtvaartbedrijf.

“We hebben de Nederlandse belangen zeer nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. De afspraken zijn volstrekt helder”, zei Dijsselbloem over zijn gesprek met Janaillac. “De afspraken staan als een huis.”

Ongerustheid
Begin november komt de Franse topman met een nieuw strategisch plan en in de Tweede Kamer is grote ongerustheid naar aanleiding van berichten in de media. De zelfstandigheid van KLM zou in gevaar zijn en een deel van het Nederlandse luchtvaartbedrijf zou naar Parijs overgeheveld worden.

Dijsselbloem en staatssecretaris Dijksma van Verkeer wilden in het debat in de Tweede Kamer niet inhoudelijk ingaan op de inhoud van de gevoerde gesprekken. Air France-KLM is een privaat en beursgenoteerd bedrijf en de Nederlandse staat is voor een klein deel aandeelhouder.

Dijsselbloem benadrukte daarom vooral dat de gesprekken goed verlopen zijn en dat hij “grote verwachtingen” heeft van de topman. Dijksma zei dat bij het kabinet de Nederlandse belangen van KLM vooropstaan en dat er alles aan wordt gedaan om dat het bedrijf duidelijk te maken.

NOS

VANDAAG