Goudprijs op hoogste niveau in drie maanden tijd

Het edelmetaal goud

Goud is bezig aan een comeback. De prijs van het edelmetaal raakte woensdag de $ 1244 per troy ounce. Dat is de hoogste koers in drie maanden De laatste keer dat het edelmetaal duurder was per 31,1 gram was op 10 november, twee dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toen lag de goudprijs op $ 1259.

Sinds eind december is goud al bezig aan een opmars. Maar voor 2017 staat er al een rendement van 8% in de boeken. In januari deden uitspraken van – toen nog aankomend – president Donald Trump de zucht naar goud toenemen. Beleggers zouden toen teleurgesteld zijn geweest over de weinige details die Trump gaf over zijn toekomstige beleid.

Eurosceptici
Politieke onzekerheid zou nu de katalysator zijn voor de opmars van het edelmetaal, met verkiezingen voor de boeg in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In Nederland liggen de eurosceptici van de PVV aan kop, al lijkt het vrij onwaarschijnlijk dat die partij ook zal mogen meeregeren.

In Frankrijk staat Marine Le Pen aan kop voor de presidentsverkiezingen, maar volgens een opiniepeiling zal zij het met 34% van de stemmen in de tweede ronde afleggen tegen de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron.

En in Duitsland bestaat er gerede kans dat bondskanselier Angela Merkel uit het zadel zal worden gewipt. De SPD – onder leiding van de oud-voorzitter van het Europees parlement Martin Schultz – heeft de CDU/CSU van Merkel inmiddels in de peilingen ingehaald, al ligt het verschil (31% versus 30%) nog binnen de foutmarge. De eurosceptici van AfD dreigen wel voor het eerst de Bondsdag binnen te komen. Zij worden gepeild op 12%.

Rentestappen
Een ander steuntje in de rug van goud is het optreden van de Amerikaanse president Donald Trump. Beleggers lijken een beetje terug te komen op hun Trump-trades. Zij twijfelen er nu aan of de president zijn beloftes wel waar kan maken, of hij inderdaad gaat zorgen voor hogere groei en daarmee inflatie.

FD
Bewerkt door: Redactie

VANDAAG