Venezuela devalueert munt met 64 procent

Demonstrant verbrandt briefje van 100 bolivar. Foto: Reuters
Print Friendly, PDF & Email

De Centrale Bank in Venezuela heeft de waarde van de nationale munt, de bolivar, vandaag met 64 procent laten zakken tegenover de Amerikaanse dollar. Met de devaluatie wil de regering van Nicolas Maduro de zwarte markt een hak zetten. Maar de vrees bestaat dat de prijzen in het land nog verder zullen stijgen. Venezuela kampt nu al met een recordinflatie die voor zware sociale onrust zorgt.

Op het veilingplatform Dicom werd deze middag 2.010 bolivar per dollar betaald. De vorige wisselkoers bedroeg nog 728 bolivar. In totaal werd voor 24 miljoen Amerikaanse dollar verhandeld. Dat is relatief weinig, wat analisten doet besluiten dat het nieuwe wisselkoersmechanisme niet lang zal standhouden.

Venezuela reglementeert het kapitaalverkeer al sinds 2003 strikt. De invoer wordt beperkt, wat leidt tot voedseltekorten en een gebrek aan medicijnen. Er is wel een lucratieve zwarte markt van dollars, waar voor één Amerikaanse dollar tot 6.000 bolivar wordt betaald.

Belga

VANDAAG