Bankiers waarschuwen: “Nieuwe financiële crisis zal hard toeslaan”

Wolkenkrabbers in aanbouw in Peking. Vorige maand verlaagde de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's de rating voor China voor het eerst sinds 1989. Foto: AP
Print Friendly, PDF & Email

Een nieuwe financiële crisis ligt te rijpen in opkomende economieën en zal bijzonder zwaar zijn. Daarvoor waarschuwt een invloedrijke groep centrale bankiers. Opkomende markten zoals China tonen immers dezelfde tekenen dat hun economieën overhitten als de VS vlak voor de financiële crisis van 2007-2008 lieten zien. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Bank for International Settlements (BIS).

Die BIS staat bekend als ‘de centrale bank voor centrale banken’ en ze waarschuwt dat de wereldeconomie zwaar onder druk staat.

“De nieuwe recessie zou wel eens bijzonder hard kunnen zijn. Het heeft er alle schijn van dat de financiële boom foutloopt”, stelt Claudio Borio, de man die aan het hoofd staat van de monetair-economische afdeling van de BIS.

In haar jaarlijks rapport voorspelt de BIS dat centrale banken na jarenlang aanhoudende recordlaagtes zullen gedwongen worden de rentetarieven op te trekken om de inflatie tegen te gaan en dat dit de groei zal “versmachten”.

De groep waarschuwt tegelijk voor het gevaar dat schuilt in de toenemende schuld van landen zoals China en in het protectionisme zoals in het VS onder president Donald Trump. Dat meldt de Britse zakenkrant City A.M..

Schuld stijgt sneller dan groei
Sinds 2007 zijn de Chinese bedrijfsschulden bijna verdubbeld, waardoor ze nu 166 procent van het bruto binnenlands product bedragen. Dit terwijl de schulden van de huishoudens het voorbije jaar toenam tot 44 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Vorige maand verlaagde de Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s de rating voor China voor het eerst sinds 1989 van A1 naar Aa3, wat ervoor kan zorgen dat het voor de Chinese overheid duurder wordt om te lenen.

De indicator van de kloof tussen krediet en bbp die de BIS hanteert toont dat ook in andere Aziatische economieën zoals Thailand en Hong Kong de schuld sneller stijgt dan de groei.

De wereldeconomie is nog aan het bekomen van de financiële crisis van 2007-2008 en de eurocrisis die daar in 2010 op volgde.

HLN, City A.M., Independent

VANDAAG