Sony perst weer vinyl

Een Japanse persing van het Beatle-album Let it Be in een platenzaak in Tokio. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Sony Music Entertainment brengt vanaf volgend jaar weer platen uit op vinyl. De reden is de sterk gestegen vraag naar grammofoonplaten, zowel bij oude als jonge muziekliefhebbers.

De vinylverkoop stijgt al zes jaar achtereen met meer dan 10 procent, ondanks de groei van de digitale verkoop en het streamen. Dit jaar gaan er naar verwachting wereldwijd 40 miljoen nieuw geperste over de toonbank. Die leveren bijna 800 miljoen euro op.

Sony gaat daarom voor het eerst sinds 1989 weer vinylplaten persen. Dat gebeurt in Japan. De fabriek moet in maart operationeel zijn. Welke artiesten op vinyl worden uitgebracht, is nog niet bekendgemaakt.

De ironie is dat Sony, samen met Philips, in de jaren 80 aan de wieg stond van de cd. De opmars van de cd betekende bijna het einde van het vinyl.

Alleen kleine onafhankelijke maatschappijtjes bleven vinylplaten persen. Tot genoegen van de geluidspuristen die de digitale cd’s en de latere download- en streamingproducten kil en doods vinden klinken. De laatste jaren is het weer hip om vinylplaten te hebben en te draaien.

Sony is de op een na grootste platenmaatschappij van de wereld. Artiesten als Adele en Beyoncé, dit jaar samen goed voor zeven Grammy’s, staan bij Sony onder contract. Alleen de Universal Music Group is groter.

NOS

VANDAAG