Trump jaagt beleggers angst aan

President Donald Trump. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

Aan de mooie opmars van de aandelenkoersen kwam eind vorige week abrupt een einde, doordat de Amerikaanse president Donald Trump er weer met een gestrekt been in ging. Ook de verder opgelaaide valutaire onrust boezemde beleggers angst in.

Wubbe Bos, marktanalist bij online broker Lynx, wijst erop dat de handelsoorlog tussen de VS en China een volgende fase bereikt. „Trump wil op 5 september extra importheffingen op Chinese goederen ter waarde van $200 miljard invoeren. Hoewel het nog onduidelijk is of het hier echt van komt, reageren beleggers nerveus. Daar komt nog bij dat Trump niet zwicht voor de druk om de extra importtarieven op Europese auto’s af te schaffen.”

Ook de voortgaande turbulentie op de valutamarkten drukt volgens Bos het sentiment. „De Turkse lira blijft maar dalen. Dat geldt echter evenzeer voor onder meer de Braziliaanse reaal en de Argentijnse peso.”

De marktexpert verwacht dat de handelsconflicten en de valutaire ontwikkelingen het beeld op de aandelenmarkten volgende week zullen blijven bepalen. Nu het bedrijfscijferseizoen voorbij is, krijgen beleggers ook weer meer oog voor macrocijfers. Blikvanger is het Amerikaanse banenrapport op vrijdag, omdat de Fed dit – en dan vooral de loonontwikkeling – meeneemt in haar rentebesluiten.

De Telegraaf

VANDAAG