Canada en VS bereiken op de valreep akkoord over NAFTA

Canada en VS bereiken akkoord over NAFTA. Foto: AFP
Print Friendly, PDF & Email

De Verenigde Staten en Canada hebben in de nacht van zondag op maandag op de valreep een overeenkomst bereikt over de aanpassing van het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA). De nieuwe overeenkomst krijgt de naam United States-Mexico-Canada Agreement (USMCA), zo maken de regeringen van beide landen bekend.

De Amerikaanse president Donald Trump had gedreigd heffingen op Canadese producten in te voeren als er voor maandag nog geen akkoord zou zijn.

De onderhandelingen tussen beide landen duurden tot zondagavond (lokale tijd). Daarna moest het Canadese kabinet zich er nog over uitspreken.

Volgens ingewijden krijgen Amerikaanse boeren meer toegang tot de Canadese zuivelmarkt en beperkt Canada de export van auto’s naar de Verenigde Staten.

Mexico, de Verenigde Staten en Canada sloten vrijhandelsakkoord NAFTA in 1994. Het akkoord beschrijft de regels van de grootste vrijhandelszone ter wereld. Trump vond dat NAFTA moest worden aangepast, zodat het verdrag relevant zou blijven. Met Mexico kwam de Amerikaanse president in augustus tot een vergelijkbare overeenkomst.

‘Geweldige deal voor alle betrokkenen’
Zowel Trump als de Canadese premier Justin Trudeau reageerden positief over het bereikte akkoord. Trudeau schrijft op Twitter over een “goede dag voor Canada en een goede dag voor onze handelspartners”.

De president van de Verenigde Staten beaamde dit. Via Twitter liet Trump weten dat dit een “geweldige deal is voor alle betrokkenen” en dat het nieuwe akkoord “veel problemen uit NAFTA oplost”.

NU.nl

VANDAAG