Apple verwacht lagere omzet door tegenvallende iPhone-verkopen

Print Friendly, PDF & Email

Apple-CEO Tim Cook waarschuwt in een brief aan investeerders dat de omzet van het bedrijf lager zal uitvallen dan verwacht, wegens tegenvallende iPhone-verkopen.

De topman denkt dat Apple een omzet van 84 miljard dollar (74 miljard euro) zal boeken. Dat is 9 miljard dollar minder dan waar het bedrijf eerder op rekende.

Cook zegt te hebben onderschat hoe Apple het dit kwartaal in China zou doen. De economische groei zou in de tweede helft van 2018 in China zijn gekrompen. In deze zelfde periode zouden ook minder mensen in het land een iPhone kopen.

Apple zou daarnaast de gevolgen voelen van de veranderde iPhone-verkooptiming dit jaar. Het bedrijf bracht de iPhone XS in september uit, gevolgd door de iPhone XR in oktober. De nieuwe iPhones werden hierdoor gelijktijdig met meerdere andere Apple-producten verkocht, waardoor de productie minder goed verliep.

Omzetgroei bij andere Apple-divisies
Cook benadrukt dat andere divisies van Apple een omzetgroei van 19 procent hadden. De iPhone is echter de kern van het bedrijf, waardoor de algehele omzet alsnog lager uitkomt dan verwacht.

Het is voor het eerst dat Cook op deze manier de winstverwachting van Apple bijstelt. Het aandeel van Apple kelderde met 7 procent, nadat de brief verstuurd werd. De definitieve kwartaalcijfers worden eind januari gepresenteerd.

NU.nl

VANDAAG