Coca-Cola behaalt flinke winst met groeiende verkoop Zero-dranken

Coca-Cola. Foto: AFP

Coca-Cola heeft de winst in 2018 aanzienlijk opgevoerd. Het bedrijf slaagde erin om dranken voor hogere prijzen te slijten en profiteerde van de populariteit van suikervrije frisdrank. Tegelijkertijd stootte het concern meer bottelactiviteiten af, waarop de winstmarges laag zijn.

De operationele winst steeg het voorbije jaar met 14 procent tot 8,7 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettoresultaat van 6,4 miljard dollar, meer dan het viervoudige van de winst in 2017. In dat jaar nam een eenmalige belastinglast nog een hap van miljarden dollars uit de winst.

De omzet viel vorig jaar wel een tiende lager uit dan een jaar eerder, op 31,9 miljard dollar. Die daling heeft naast het onderbrengen van bottelactiviteiten bij franchisenemers ook te maken met ongunstige wisselkoersen.

Als de invloeden van desinvesteringen en valutaschommelingen niet worden meegerekend, was er juist sprake van 5 procent groei. Daarbij stegen de verkopen van suikervrije drankjes Coca-Cola Zero Sugar met dubbele cijfers.

Overigens verwachtten de beurzen een hogere winst, waardoor op Wall Street de teleurstelling te zien was aan een koersdaling van 6,7 procent.

NU.nl

VANDAAG