Robby Makka: ontslag Gersie is fundamenteel fout besluit

Fiscaal-jurist Robby Makka. Foto: Vidjay Ganpat Fotografie

Het besluit om de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, aan een kant te zetten, is fundamenteel een fout besluit geweest van president Desi Boutere. Dit zegt fiscaal-jurist Robby Makka aan Suriname Herald. Ook zegt hij dat het ontslag van Gersie geen verrassing voor hem is, omdat hij al in januari geluiden had opgevangen dat de governor niet meer geliefd was bij de president en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

De fiscaal-jurist legt uit dat hij had gehoopt dat dit een werkelijke onzin was toen de berichten ook de media hadden bereikt. “Ik had hierbij gewaarschuwd om dit groot risico niet te nemen in de kleine economie van Suriname. Het onjuiste besluit om governor Gersie technisch te vervangen met woorden als “onzin, gossip, prerogatief en zonder details te geven” vind ik dus economisch stupid,” aldus Makka.

Hij laat verder weten dat het genomen besluit om Gersie te vervangen met voorbedachte rade is uitgevoerd, gelet op de historie van de Nationale Democratische Partij (NDP) met Hoefdraad als topbelazer in de afgelopen negen jaar.

Hij merkt op dat wanneer een kabinet met een NDP-signatuur geld ruikt, het gewoon kan “doodbijten”. Gersie is naar zijn zeggen bedankt, omdat het kabinet geen pottenkijkers wil. Hij is een sta- in-de-weg voor de $585 miljoen aan monetaire reserve. Hoefdraad had Gersie eerder ontheven bij de CBVS (april 2013). Toen was hij directeur van de Monetaire en Economische Aangelegenheden.

Na de benoeming van Gersie konden hij en Hoefdraad niet door een deur. Eigenlijk moet Hoefraad solidair zijn met zijn collega-monetarist en ook terugtreden. Maar hij is strooikoning en uitgavekampioen. Als minister van Financiën moet je altijd de onafhankelijkheid van de CBvS waarborgen en dat is niet het geval bij Hoefdraad, aldus Makka.

VANDAAG