Voorzitter cambiohouders: financieel systeem nu in rep en roer

Biljetten van SRD 50

Al enige tijd is de wisselkoers van de vreemde valuta niet meer stabiel. Wat er ook speelt, is dat er schaarste is aan contante Amerikaanse dollar. “Er is geen contante dollar te vinden,” zegt de voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname, Remy Bhailal, in gesprek met Suriname Herald. Hij merkt ook op dat het financiële systeem momenteel in rep en roer is.

Wij zijn slechts cambiohouders en het is niet onze taak om de koersen te stabiliseren. De nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname moet dat in orde maken en niet wij, aldus Bhailal.

Hij wenst niet verder in te gaan op de schommeling van de wisselkoersen en de schaarste op de Amerikaanse dollar. De nieuwe bankpresident heeft gevraagd om hem twee weken de tijd te geven dan gaan wij daarop wachten. Over twee weken zien we verder wat er gebeurt, aldus Bhailal.

De afgelopen maand had de vereniging middels een verklaring de samenleving opgeroepen om zich niet over te geven aan angst met als gevolg de stijging van de wisselkoersen van de vreemde valuta.

Sinds het ontslag van Glenn Gersie, gewezen governor van de Centrale Bank van Suriname, is volgens de vereniging een paniekreactie in de samenleving ontstaan. De wisselkoers voor de vreemde valuta steeg binnen een dag.

Simone Awanna

VANDAAG