Google krijgt derde boete van EU wegens machtsmisbruik: 1,49 miljard euro

Foto: AFP

Voor de derde keer heeft Google van de Europese Commissie een miljardenboete gekregen wegens machtsmisbruik, ditmaal 1,49 miljard euro. Volgens Eurocommissaris Margethe Vestager van Mededinging misbruikt de internetgigant zijn machtspositie op de online advertentiemarkt.

Derde partijen, denk aan nieuwssites of webhops, kunnen Googles zoektechnologie gebruiken. Dat betekent dat gebruikers op de site van zo’n partij via Google zoeken. Net als bij google.nl worden bij de resultaten advertenties getoond. De zoekgigant deelt de opbrengst hiervan met de site.

Eisen in contracten
Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt nu dat Google tussen 2006 en 2016 in contracten met deze sites eisen stelde die andere advertentienetwerken benadeelden. Volgens Vestager wilde het bedrijf op die manier voorkomen dat concurrenten ook een stevige positie in de markt voor online advertenties zouden krijgen en dat mag niet.

Volgens journalisten die de tech-industrie volgen, valt de boete hoger uit dan verwacht. De commissie zegt dat de hoogte van de boete (1,29 procent van Googles jaaromzet in 2018) komt door de duur van de overtreding en de ernst ervan. De internetgigant is volgens de commissie in juli 2016 al gestopt met de illegale activiteiten.

Dit wordt ook benadrukt door Googles hoofd juridische zaken in een eerste reactie. Hij belooft dat er nog meer wijzigingen zullen volgen.

Het is de laagste boete die het bedrijf tot nu toe heeft gekregen. De eerdere twee boetes waren voor machtsmisbruik bij Googles prijsvergelijker Shopping (2,42 miljard euro) en bij het mobiele besturingssysteem Android (4,34 miljard euro).

Vannacht meldde het bedrijf aanpassingen te doen om zo tegemoet te komen aan de bezwaren van de commissie bij deze twee zaken.

Samen 8 miljard euro
Het zijn de drie hoogste boetes die de commissie heeft opgelegd, samen kost het Google ruim 8 miljard euro. Tegelijkertijd zal het bedrijf daar niet echt van wakker liggen. De jaaromzet in 2018 was 119 miljard euro en de winst was 27 miljard euro.

Tijdens de persconferentie sloot Vestager geen nieuwe zaken tegen Google uit. “We krijgen nog steeds klachten over verschillende markten waar Google actief is”, zei de Eurocommissaris.

NOS

VANDAAG