Wereldbank steunt oliegroei in Guyana

Een olieboorplatform

De Wereldbank besteedt 20 miljoen dollar om Guyana te helpen bij het creëren van de voorschriften en instellingen die nodig zijn om zijn snelgroeiende olie- en gassector te ontwikkelen. Hiermee kan Guyana ‘checks and balances’ creëren die de ecologische en sociale gevolgen van de productie van koolwaterstoffen in het land verminderen.

Sinds 2015 heeft een reeks olie- en gasontdekkingen Guyana naar de top 25 oliereservehouders van de wereld gedreven en zal de jaarlijkse bbp-groei helpen stijgen van 4,6% in 2019 naar 34% in 2020.

“Goed beheerde olie-inkomsten kunnen een transformerende en duurzame impact hebben op de ontwikkeling van een land”, aldus Tahseen Sayed, Country Director van de Wereldbank voor het Caribisch gebied. “Guyana heeft vandaag een buitengewone kans om de armoede te verminderen en voordelen op lange termijn te bieden aan zijn mensen.”

Financiering van het Guyana Petroleum Resources Governance en Management Project zal het in staat stellen om technische assistentie te verlenen aan de Guyanese regering, omdat het de bestaande wet- en regelgeving actualiseert om de ‘checks and balances’ te creëren die nodig zijn om olie en gas te ontwikkelen.

Het project zal de stroomopwaartse olie- en gasproductie niet financieren, in overeenstemming met de aankondiging van de Wereldbankgroep op de One Planet Summit in 2017.

De financiering zal ook helpen bij het opbouwen van de capaciteit van belangrijke instellingen om de olie-inkomsten te beheren – waaronder het Ministerie van Energie, het Environmental Protection Agency en het Ministerie van Financiën – en het project is ook gericht op het uitvoeren van informatie en burgerbetrokkenheidscampagnes.

Volgens Christopher Sheldon, praktijkmanager Wereldbank, Energie en Extracten, Global Practice, kunnen hulpbronnen mensen uit de armoede halen en het menselijk kapitaal stimuleren. “Maar een krachtig beleidskader met sterke voorschriften en instellingen is een essentiële voorwaarde,” zegt Sheldon. “Door deze technische assistentie zal de Wereldbank bijdragen aan de versterking van de instellingen van Guyana en aan de verbetering van haar wettelijke en regelgevende kader, waarbij de voordelen van haar natuurlijke hulpbronnen worden gemaximaliseerd.”

VANDAAG