EU wil importtarieven invoeren op producten uit VS om steun aan Boeing

Een toestel van American Airlines. Foto: Boeing

De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met producten uit de Verenigde Staten waarop de EU importtarieven wil gaan invoeren. De totale waarde zou zo’n 20 miljard euro zijn.

De tarieven zouden te maken hebben met de klacht die de EU eerder heeft ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over door de VS aan de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing verstrekte subsidies.

Afgelopen dinsdag dreigde de Amerikaanse president Donald Trump om 11 miljard dollar (zo’n 9,7 miljard euro) aan importheffingen op te leggen aan producten uit de Europese Unie.

De importtarieven die de VS wil gaan invoeren, zijn een reactie op de financiële steun voor Airbus, de Europese concurrent van Boeing. Die steun zou herhaaldelijk negatieve effecten hebben gehad voor de Verenigde Staten.

Eerder deze week liet de Europese Commissie al weten begonnen te zijn aan voorbereidingen van tegenmaatregelen in de Boeing-kwestie. De commissie stelde daarbij ook open te staan voor een gesprek met de VS.

De Verenigde Staten en de EU beschuldigen elkaar er al jaren van illegale subsidies te verstrekken aan respectievelijk Boeing en Airbus, de twee grootste vliegtuigbouwers ter wereld.

NU.nl

VANDAAG