Definitief einde voor 500 eurobiljetten

500 eurobiljetten. Foto: AFP

De centrale banken van Duitsland en Oostenrijk stoppen vrijdag 26 april met de uitgifte van de lilakleurige 500-eurobljetten, als laatste in Europa.

In Oostenrijk en Duitsland werd het geldpapier met de hoogste waarde het meest gebruikt. Vandaar dat de omwisseloperatie in die landen enkele maanden langer heeft geduurd. Volgens de Bundesbank is er de afgelopen maanden geen run geweest op de 500 eurobiljetten.

De ECB voert in mei nieuwe bankbiljetten in van 100 en 200 euro met verbeterde veiligheidskenmerken.

Volgens de ECB waren in 2016 nog 540 miljoen biljetten van 500 euro in omloop, met een waarde van 269,9 miljard euro. Dat aantal daalt nauwelijks: in maart dit jaar waren het nog ongeveer 509 miljoen biljetten met een waarde van 254,6 miljard euro.

De Telegraaf

VANDAAG