Olieprijs veert plots op

Olieboring. Foto: EPA

De prijzen van ruwe olie zijn vandaag in herstel gegaan, na een forse duikeling in de ochtend. Amerikaanse troepen zijn richting de Straat van Hormuz gestuurd om de sancties tegen Iran kracht bij te zetten.

De Verenigde Staten hebben volgens de Financial Times het vliegdekschip USS Abraham Lincoln en enkele bommenwerpers richting Iran gezonden.

De Iraniërs hebben vorige week gedreigd, kort nadat de laatste sancties van kracht werden, om de belangrijke Straat van Hormuz af te grendelen voor olietransporten.

De markt zoekt naar meer oorzaken voor de stijgende olieprijs, omdat de spanningen in de Straat van Hormuz vorige week zijn begonnen.

Meerdere handelaren vinden de prijsdaling in reactie op de aangekondigde extra importheffing voor Chinese goederen naar de VS te overdreven, zo meldden zij tegenover Bloomberg.

Amerikaanse WTI-olie veerde op tot 1,1 procent winst, de in Europa veel gebruikte ruwe olie werd 0,9 procent meer waard voor het equivalent van een vat van 159 liter. De schommeling was fors: in de ochtend koerste Brent-olie op $68,80, in de avond lokale tijd was Brent $71,50 waard.

China blijkt vorige maand ook veel meer olie te hebben aangeschaft uit Saoedi-Arabië dan tot nu toe werd aangenomen. Verondersteld werd dat China veel langer gebruik zou kunnen maken van zijn grote voorraden.

Tegelijkertijd meldde Rusland zijn export van ruwe olie verder te zullen beperken. Dat zou bij een gelijke vraag tot prijsstijgingen moeten leiden.

Israël bevestigt zijn eigen voorraad met gas te hebben afgesloten na aanvallen met raketten vanuit de Gaza-strook.

De Telegraaf

VANDAAG