HI en T: geen loperij meer met import- en exportdocumenten

Tijdens de ondertekening van de contractovereenkomst door minister Stephen Tsang en directeur Reina Raveles van HI en T en NairBala, senior vicepresident van het Singaporese bedrijf Crimsonlogic. Foto: HI en T

Vanaf september 2019 zal het afgelopen zijn met de loperij om documenten voor import, export en doorvoer in orde te maken. Dan zullen namelijk alle relevante documenten digitaal verstuurd kunnen worden via de Suriname Electronic Single Window (SESW). Vrijdag 10 mei vond de ondertekening van de contractovereenkomst plaats door minister Stephen Tsang en directeur Reina Raveles van het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) en NairBala, senior vicepresident van het Singaporese bedrijf Crimsonlogic. Dit meldt het ministerie via het NII.

Minister Tsang heeft zeer hoge verwachting van het nieuwe digitale systeem. Het zal de importeurs en exporteurs veel tijd en kosten besparen, zo verwacht hij. Hij gaat er ook vanuit dat dit modern digitaal systeem meer buitenlandse investeerders voor Suriname zal aantrekken. De minister realiseert zich wel dat het nog de nodige inspanningen zal kosten om de verandering bij alle betrokken personen en instanties door te voeren. Omdat de voordelen zo groot zijn, twijfelt hij er niet aan dat het gaat lukken.

“Minder loperij, minder brandstofkosten, minder papierkosten, betere inning van de transactiekosten, beter overzicht van de handelsactiviteiten en 24 uur per dag beschikbaar door middel van je eigen smartphone of laptop,” zo somde minister Tsang een aantal van de voordelen op.

Directeur Raveles toonde een stapel papieren met een gewicht van zeker een kilo, die allemaal nodig zijn om de import van een lading voor elkaar te krijgen.

Crimsonlogic heeft ruime ervaring met het opzetten van digitale loketten in verschillende landen, waaronder Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Behalve het opzetten van het elektronisch loket wil het bedrijf ook een eigen kantoor openen in Suriname. NairBala, senior vicepresident van het bedrijf, vindt vooral het samenwerken belangrijk. Het makkelijker maken van zaken doen, “The Ease of Doing Business”, is daarbij een belangrijk doel, zo zei hij in zijn toespraak. Ook het bouwen aan een lokaalteam van specialisten is een prioriteit voor het bedrijf.

VANDAAG