Prijs zeldzame aardmetalen uit China stijgt naar recordhoogte

Fabriek in China Foto: NOS

De prijs van zeldzame aardmetalen is de afgelopen periode naar recordhoogte gestegen.

Zeldzame aardmetalen, een groep van zeventien elementen die zich in kleine hoeveelheden onder de grond bevinden, worden gebruikt in tal van producten zoals lasers, magneten en elektronica.

China was tussen 2014 en 2017 verantwoordelijk voor zo’n 80 procent van de totale export van zeldzame aardmetalen naar de Verenigde Staten. Volgens Chinese staatskranten kan Peking het handelsoverschot mogelijk gebruiken in de handelsoorlog tussen beide grootmachten.

Zeldzame aardmetalen zijn onmisbare materialen voor een groot aantal industrieën, waaronder de wapenindustrie. De VS is met voorsprong de grootste wapenexporteur ter wereld.

Hoogste prijs sinds mei 2015
De prijs van dysprosium, een zeldzaam aardelement dat onder meer wordt gebruikt in magneten, wordt momenteel geschat op zo’n 2.025 yuan (260 euro) per kilo. Dit is de hoogste prijs sinds juni 2015.

De prijs steeg nadat de Chinese president Xi Jinping in mei een fabriek had bezocht waar zeldzame aardmetalen worden geproduceerd.

De grootste zes Chinese producenten van zeldzame aardmetalen hebben gezamenlijk het merendeel van de markt in handen. Hierdoor hebben de bedrijven een grote invloed op het prijsniveau.

NU.nl

VANDAAG